Za smrtící požár při únikové hře v Polsku mohly i špatné elektrické rozvody

Za tragickou smrt pěti dívek při únikové hře v Polsku zřejmě mohla nedbalost (zdroj: ČT24)

Příčinou požáru, který vypukl při únikové hře v polském Koszalinu, byly elektrické rozvody neodpovídající standardům. Podle agentury AP to oznámil velitel polských hasičů Leszek Suski s tím, že chyběly plány pro evakuaci. Při požáru zemřelo v pátek pět dívek. Starosta města vyhlásil na neděli den smutku.

Děvčata, jejichž těla hasiči našli po zlikvidování požáru, se pravděpodobně udusila. Patnáctileté dívky slavily hrou narozeniny jedné z nich. Zraněn byl i pětadvacetiletý zaměstnanec, který se snažil k dívkám dostat. S těžkými popáleninami skončil v nemocnici.

Hasiči byli na místě za čtyři minuty od vyhlášení poplachu. K dívkám se dostali za dalších 15 – dovnitř se museli vlámat násilím. „Požár byl v plné síle, plameny šlehaly ven. Na místě bylo osm požárních jednotek,“ uvedl velitel hasičů Tomasz Kubiak.

Podle zástupce hasičů šlo tragédii zabránit, pokud by v objektu byl odpovídající únikový východ. Elektrické vedení bylo taženo ledabyle a nacházelo se příliš blízko hořlavým materiálům, řekl v sobotu k tragédii Suski. 

„Místnost měla jen něco přes sedm metrů čtverečních, byla zaplněná nábytkem a vypadá to, že tam hořel otevřený oheň,“ upozornila pak zpravodajka ČT Dana Zlatohlávková.

Zpravodajka ČT: Provozovatelé únikové místnosti zřejmě porušili bezpečnostní předpisy (zdroj: ČT24)

Evakuační plány chyběly

Člověk, který měl areál na starosti, zřejmě v době požáru na místě nepobýval. „Bezpečnost nebyla zajištěna, což vedlo k tragédii,“ konstatoval Suski. Upozornil, že na místě nebyly řádné evakuační plány.

Hasiči prý navíc zjistili řadu nedbalostí v provozu. „Podle prokurátora bylo provizorní i topení. Podle předběžných výsledků vyšetřování byla příčinou požáru netěsnící tlaková láhev, která byla vedle v místnosti, kde začalo hořet. Oheň se pak rychle rozšířil i do místnosti, kde byly dívky,“ uvedla zpravodajka Zlatohlávková.

Ministr vnitra Joachim Brudziński kvůli tragédii nařídil prověřit bezpečnost podobných zařízení v celé zemi. Podle AP je v Polsku takových areálů provozujících únikové hry přes tisícovku.

Premiér Mateusz Morawiecki už kondoloval rodinám obětí, jimž úřady zajistily pomoc psychologů. K podobnému kroku pro kamarády dívek přistoupila i škola, kterou děvčata navštěvovala.

Zeman vyjádřil soustrast

Kondolenci zaslal polskému prezidentovi Andrzeji Dudovi jeho český protějšek Miloš Zeman. V telegramu napsal, že zprávu o tragickém požáru, který „zmařil pět mladých lidských životů“, přijal „otřesen a se zármutkem“.

„Sám jsem otcem, a také proto se mě neštěstí v Koszalinu hluboce dotklo. Soucítím s rodinami, které přišly při požáru o děti a jejichž bolest musí být nezměrná. Přeji jim odvahu, soudržnost a sílu k překonání těchto těžkých chvil,“ napsal Zeman. Zároveň jménem české veřejnosti vyjádřil hlubokou soustrast polskému prezidentovi i rodinám obětí.