Při únikové hře v Polsku zemřelo pět dívek

Pět dívek zahynulo při požáru během únikové hry v Polsku (zdroj: ČT24)

Pět dívek přišlo o život při požáru v zábavním centru pro únikové hry v Koszalinu na severu Polska. Oznámila to místní média s odvoláním na policii. Ministr vnitra Joachim Brudziński kvůli tragédii nařídil prověřit podobná zařízení v celé zemi, zda plní protipožární předpisy.

„Po uhašení se ukázalo, že uvnitř je pět těl mladých lidí,“ uvedla Monika Kosiecová z koszalinské policie, kterou citovala televize TVN 24. Další návštěvník či zaměstnanec zařízení utrpěl vážné popáleniny a je v nemocnici. 

Dívky se zřejmě otrávily

Vyšetřovatelé, kteří se snaží zjistit příčinu požáru, zatím muže nemohli vyslechnout. Podle polské tiskové agentury PAP oběti pravděpodobně zemřely na otravu oxidem uhelnatým. „Je tu hypotéza, že příčinou tragédie byla exploze zásobníku plynu, ale je ještě brzy mluvit o podrobnostech. Případ bude prošetřen expertem,“ uvedla mluvčí policie.

Podle ministra Brudzińského jde o pět patnáctiletých dívek, které slavily hrou v únikové místnosti narozeniny jedné z nich, uvedly Novinky. „Jejich rodinám je k dispozici psycholog,“ dodal podle serveru ministr.

Polský prezident Andrzej Duda v reakci na Twitteru označil požár za „zdrcující tragédii“, starosta města Koszalin vyhlásil na neděli den smutku.

Dívky se nacházely v takzvané únikové místnosti, což je uzavřený prostor, ve kterém se skupina lidí snaží ve vymezeném čase řešit různé záhady, nástrahy a hlavolamy, aby tak nalezla klíč k východu. Tyto prostory bývají často tematicky upraveny.

„Na základě rozhodnutí velitele hasičů Leszeka Suskiho všechny takové budovy, kluby a místnosti zkontrolují požární experti. Také prověříme, že nouzové východy dovolí lidem takový typ místností okamžitě opustit. V takových klubech by měla být osoba, která v případě nebezpečí okamžitě lidi pustí ven. To bude také součástí našich kontrol,“ podotkl důstojník hasičů v Koszalinu Tomasz Kubiak.

Střediska s nabídkou únikových her se vyskytují i v českých městech. V Polsku jde o velice populární zábavu, v zemi je podle agentury AFP více než tisícovka takových středisek.