Při vlakovém neštěstí v Dánsku zemřelo šest lidí. Osobní vlak zasáhly létající předměty

Šest lidí přišlo o život a 16 dalších utrpělo zranění při vlakovém neštěstí na mostě, který spojuje hlavní dánské ostrovy Sjaelland a Fyn. V oblasti, kde k nehodě kolem 7:30 hodin došlo, v té době panovalo větrné počasí.

Podle policie vlak s 131 cestujícími a třemi členy posádky musel na mostě prudce brzdit poté, co byl zasažen předměty, které odlétávaly z nákladního vlaku. Ten projížděl v opačném směru a převážel nejméně jeden kamionový návěs s nákladem lahvových přepravek.

Dánská média informovala, že osobní vlak narazil do návěsu nebo ho zasáhly popadané předměty či plachta, která se z návěsu utrhla. Souprava podle snímků zveřejněných v dánském tisku vezla pivní přepravky. 

Poškozený nákladní vlak na mostě, který spojuje dánské ostrovy Sjaelland a Fyn
Zdroj: Ritzau Scanpix/Reuters

Podle informací dánských médií byly přepravky prázdné. Mluvčí vyšetřovatelů Bo Haaning podle dánské tiskové agentury Ritzau nedokázal říct, zda byl vlečný vůz sám o sobě příčinou tragédie, nebo zda se osobní vlak střetl ještě s dalšími předměty. Zjišťování příčin neštěstí podle něj může trvat týdny, možná i měsíce. Podrobnější informace k příčině neštěstí nejsou zatím k dispozici.

Osobní vlak mířil do metropole Kodaně na ostrově Sjaelland. Dánská tisková agentura Ritzau napsala, že se jedná o nejhorší vlakové neštěstí v Dánsku od roku 1988.

Královna i premiér vyjádřili soustrast

Na tragickou nehodu reagovali dánská královna Margrethe i premiér Lars Lökke Rasmussen. „Mé myšlenky a moje nejhlubší soustrast patří jak pozůstalým a jejich rodinám, tak zraněným,“ uvedla panovnice v prohlášení zveřejněném na webových stránkách královského paláce.

„Zcela obyčejní Dánové, kteří byli na cestě do práce či domů z vánočních prázdnin, přišli o život. Je to velmi smutné,“ poznamenal premiér.

Vlakové neštěstí v Dánsku
Zdroj: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/Reuters

Osmnáctikilometrový most, kde došlo ve středu k tragédii, vede přes průliv Velký Belt a spojuje ostrovy Sjaelland a Fyn. Je určen jak pro železniční, tak pro silniční dopravu.

Kvůli silnému vichru byl ve středu pro automobily uzavřen. Stejně tak byl pro auta uzavřen most přes úžinu Öresund, jenž je spojnicí mezi Dánskem a Švédskem. Silniční doprava na obou mostech je nyní postupně obnovována.

Ve Švédsku řádila vichřice

Ve Švédsku bylo ráno kvůli bouřlivému počasí více než 100 tisíc domácností bez dodávek elektřiny. Nejhůře postiženy byly jižní oblasti Švédska, kde se nachází i hlavní město Stockholm. Stromy poražené vichřicí tam na řadě míst zablokovaly silnice, narušen byl také provoz trajektů.