Záchranáři objevili v troskách domu v Magnitogorsku zraněné batole, mrtvých osob je už devět

Počet obětí po pondělní explozi v obytném domě v ruském Magnitogorsku se zvýšil na devět. Informovala o tom agentura Interfax, podle které stále není jasný osud dalších tří desítek lidí. Záchranářům se ale v úterý podařilo vyprostit z trosek jedenáctiměsíční dítě. V kritickém stavu bylo převezeno do nemocnice. V Čeljabinské oblasti, kde se Magnitogorsk nachází, vyhlásily úřady na středu 2. ledna smutek.

Z místa neštěstí bylo podle ruských médií odvezeno nejméně 16 přeživších, včetně sedmi dětí. Místní představitelé uvedli, že do nemocnice bylo odvezeno pět zraněných, včetně dvou dětí.

Záchranářům se podařilo vyhrabat z trosek i jedenáctiměsíční dítě, které utrpělo těžké vnitřní zranění hlavy. Podle guvernéra Čeljabinské oblasti Borise Dubrovského přežilo jen díky tomu, že leželo v kolébce a bylo teple zabaleno. Malý chlapec, který se podle ruských médií jmenuje Ivan, byl i tak nalezen podchlazený. Ve snaze zachránit jeho život jej zdravotníci letecky transportovali do jedné z moskevských nemocnic.

Ruská ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová vyjádřila obavy o nezvěstné, pokud se je za nynějšího mrazivého počasí nepodaří co nejdříve najít. V pondělí i v úterý se teploty v Magnitogorsku blížily k minus dvaceti stupňům Celsia a přes noc klesly až pod tuto hranici.

Úřady povolaly na místo stovky záchranářů, kteří mimo jiné evakuovali i obyvatele sousedních budov, jejichž statika je ohrožena.

V desetipatrovém domě se nacházelo 48 bytů, ve kterých žilo 120 lidí. „Vzbudil jsem se a cítil jsem, jak padám,“ popsal ruské televizi jeden ze svědků. „Zdi byly pryč, moje matka křičela a mého syna pohřbily trosky,“ dodal.

Záchranáři dál pátrají v troskách zříceného domu v Magnitogorsku (zdroj: ČT24)

Úřady už vyšetřují zavinění smrti z nedbalosti

Za příčinu neštěstí je předběžně považována exploze plynu. Podobné případy nejsou v Rusku podle médií vzácné. Často souvisejí s porušováním bezpečnostních předpisů či se špatnou údržbou plynových rozvodů. Úřady podle agentury Interfax kvůli magnitogorskému výbuchu zahájily trestní řízení pro zavinění smrti z nedbalosti.

V Magnitogorsku, který má více než 415 tisíc obyvatel a leží přibližně 1400 kilometrů východně od Moskvy, vyhlásil gubernátor Boris Dubrovskij hned v pondělí stav nouze. V celé Čeljabinské oblasti bude 2. ledna den smutku.