„Slečna Etna předvádí vánoční show.“ Sicilská sopka znovu ukázala sílu

Sicilská sopka Etna se opět probudila k životu. Láva vytéká z kráteru na jihovýchodním svahu, píše agentura AP. Po poledni byl uzavřen letecký prostor nad mezinárodním letištěm v Katánii, které leží asi šedesát kilometrů od Etny. V současné době je provoz omezen na přistání čtyř letadel za hodinu.

V místě sopky byla v posledních hodinách zaznamenána neobvykle četná seismická aktivita. Experti uvedli, že jen do poledne šlo asi o 130 menších otřesů. Nejsilnější z nich měly sílu čtyři stupně. Z vulkánu se valí hustý dým.

Místní obyvatelé jsou na podobné situace poměrně zvyklí, naposledy Etna bouřila letos v létě. Někteří proto na Twitteru komentují událost s nadhledem. „Slečna Etna předvádí vánoční show, za posledních pár hodin jsme cítili několik malých otřesů země,“ napsal jeden z uživatelů sociální sítě.

Etna je nejvyšší a nejaktivnější sopkou v Evropě. Její výška podle měření z roku 2009 dosahovala 3329 metrů nad mořem. Vulkán chrlí lávu a dým několikrát za rok. V březnu 2017 utrpělo při jedné z erupcí zranění deset lidí, mezi nimi turisté i vědci, kteří sopku zkoumali.

Etna roste a posunuje se k moři

Poslední velká erupce proběhla v roce 1992, ani tehdy ale proud lávy nezasáhl žádnou z blízkých obydlených obcí. Podle expertů sopka rychle roste, v březnu navíc vědecký tým vedený Brity zjistil, že vulkán se rychlostí 14 milimetrů za rok pohybuje směrem k moři.

Výbuch Etny v únoru 2017
Zdroj: Antonio Parrinello/Reuters

V roce 2013 byla Etna zapsána na seznam světového přírodního dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). „Její činnost patří k nejdéle dokumentovaným vulkanickým aktivitám na světě,“ konstatovalo UNESCO. „Proslulost této sopky, její vědecký význam a její kulturní a vzdělávací hodnoty mají celosvětovou důležitost,“ dodala organizace.