TÉMA

Etna

Sopky před erupcí „šeptají“. Vědci by chtěli nasloucháním lépe předpovídat výbuchy

Dunivé zvuky z útrob vulkánů, které jsou lidským uchem neslyšitelné, by mohly být v budoucnu využívány k předpovídání erupcí. Podle agentury AFP to uvedl mezinárodní tým vědců, který studoval infrazvuky vydávané sopkami, jako je italská Etna.
24. 10. 2022|

Neklidná Etna dál chrlí lávu. Rudá záře je v noci vidět i desítky kilometrů daleko

Nejmohutnější činná sopka Evropy ještě neřekla své poslední slovo. Stratovulkán Etna na pobřeží italské Sicílie den co den chrlí oblaka kouře a po úbočí stékají potoky lávy. Okolní města Messina a Catanie jsou mimo ohrožení. Na místo se sjíždějí fotografové ze všech koutů světa, aby dokázali zachytit tento dechberoucí přírodní úkaz.
23. 2. 2021|

Etna chrlí kouř a lávu. Dočasně zavřela letiště

Na Sicílii se opět více probudila k životu sopka Etna, která v úterý odpoledne začala chrlit proud lávy. Kvůli hustému kouři, který stoupal do výše až jednoho kilometru, úřady dočasně uzavřely místní letiště v Katánii. Ubezpečily zároveň, že obyvatelům blízkých vesnic nebezpečí nehrozí.
16. 2. 2021|

U probuzené Etny udeřilo zemětřesení. Lidé se schovávali v autech, desítky jich utrpěly zranění

V oblasti sicilské sopky Etna, která se na Štědrý den probudila k životu, udeřilo poměrně silné zemětřesení. Otřesy ničily budovy a vyžádaly si tři desítky zraněných, uvedla agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.
26. 12. 2018Aktualizováno26. 12. 2018, 16:19|

„Slečna Etna předvádí vánoční show.“ Sicilská sopka znovu ukázala sílu

Sicilská sopka Etna se opět probudila k životu. Láva vytéká z kráteru na jihovýchodním svahu, píše agentura AP. Po poledni byl uzavřen letecký prostor nad mezinárodním letištěm v Katánii, které leží asi šedesát kilometrů od Etny. V současné době je provoz omezen na přistání čtyř letadel za hodinu.
24. 12. 2018Aktualizováno24. 12. 2018, 18:02|