U probuzené Etny udeřilo zemětřesení. Lidé se schovávali v autech, desítky jich utrpěly zranění

V oblasti sicilské sopky Etna, která se na Štědrý den probudila k životu, udeřilo poměrně silné zemětřesení. Otřesy ničily budovy a vyžádaly si tři desítky zraněných, uvedla agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

Etna
Zdroj: Davide Anastasi/imago stock&people/ČTK

Zemětřesení o síle 4,8 stupně postihlo oblast ležící severně od sicilského města Katánie na svazích Etny. Otřesy přišly asi dvacet minut po třetí hodině ranní, což hodně lidí přimělo k tomu, že utekli z domů a strávili zbytek noci v autech.

Televizní záběry ukázaly poškozené staré budovy ve městech Santa Venerina a Zafferana Etnea. „Všechno se třáslo. Zvonová věž se zhroutila a můj dům se roztrhal, jako by byl vyroben z papírmaše. Zemětřesení trvalo docela dlouho, asi 10 nebo 15 vteřin,“ uvedl jeden z místních obyvatel Pietro D'Amico.

Asi třicet lidí utrpělo zranění, hlavně od padajícího zdiva, když prchali ze svých domovů. Sanitky odvezly desítku osob do nemocnice, o další se postarali přátelé a příbuzní. Nikdo nebyl vážně zraněn.

Ve městě Fleri se zřítila nedávno opravená část kostela, kterou poničilo předchozí zemětřesení. Hroutily se i další budovy. Osmdesátiletého muže tu museli vyprostit z jeho domu hasiči. „Můj tchán uvízl pod troskami. Je to zázrak. Dnes se znovu narodil,“ řekl obyvatel Fleri.

Při zemětřesení v oblasti Etny utrpěly zranění desítky osob (zdroj: ČT24)

Otřesy následovaly dva dny poté, co se z vulkánu Etna v pondělí vyvalil hustý oblak popílku, jenž načas zastavil dopravu na letišti v Katánii. To leží asi šedesát kilometrů od Etny.

Vulkán vychrlil ohnivě rudý proud lávy, který byl jasně viditelný proti noční obloze. Podle expertů zaznamenaly přístroje tento týden na svazích sopky více než sto menších otřesů. Až dosud měl nejsilnější z nich sílu 4,3 stupně.

Etna je nejvyšší a nejaktivnější sopkou v Evropě. Její výška podle měření z roku 2009 dosahovala 3329 metrů nad mořem. Vulkán chrlí lávu a dým několikrát za rok. V březnu 2017 utrpělo při jedné z erupcí zranění deset lidí, mezi nimi turisté i vědci, kteří sopku zkoumali.

Etna roste a posunuje se k moři

Poslední velká erupce proběhla v roce 1992, ani tehdy ale proud lávy nezasáhl žádnou z blízkých obydlených obcí. Podle expertů sopka rychle roste, v březnu navíc vědecký tým vedený Brity zjistil, že vulkán se rychlostí 14 milimetrů za rok pohybuje směrem k moři.