Těžká rána pro Cosa Nostru: Policie zatkla nového bosse bossů sicilské mafie

Italská policie zatkla bosse bossů sicilské mafie, nástupce loni zesnulého Salvatora „Tota“ Riiny, a s ním dalších 45 osob. Settimo Mineo a ostatní zadržení byli obviněni mimo jiné ze spolčování mafiánského typu, vydírání, nedovoleného ozbrojování či žhářství. Operace byla výsledkem čtyř různých vyšetřování, informoval list La Repubblica.

Hlavy sicilských mafiánských rodin – zvané také Cupola – se od roku 1993, kdy byl Riina zatčen, sešly znovu až letos 29. května. Do čela vybraly klenotníka Minea. Měla tak začít nová éra sicilské mafie Cosa Nostra.

Podle deníku La Repubblica se jednotlivé klany chtěly znovu spojit a reorganizovat obchod s drogami, zbraněmi i sázení prostřednictvím internetu.

Dnes 80letý Mineo ze strachu z odposlechu nepoužíval telefon. Nerad jezdil autem a raději se pohyboval pěšky. Známý je svým vedením ilegálních operací v Pagliarelli, centrální oblasti sicilského Palerma.

„Je to jedna z nejtěžších ran, které stát mafii zasadil. Mineo byl po smrti Tota Riiny zvolen jeho nástupcem,“ napsal na Instagramu italský vicepremiér Luigi Di Maio. „Pro tuhle spodinu už není v Itálii místo,“ dodal.

Jeho koaliční partner a druhý vicepremiér Matteo Salvini na Facebooku uvedl, že policejní operace „rozložila nové nejužší vedení sicilské mafie“. Policie má během dneška zveřejnit další informace.

„Bestie“ Riina byl údajně zodpovědný za 150 vražd

Nejužší vedení mafie mohl tradičně svolat jen boss Toto Riina, přezdívaný bestie.  Sám byl údajně zodpovědný za 150 vražd, část z nich měl provést sám. Mezi jeho oběťmi byli i soudci Giovanni Falcone a Paolo Borsellino, kteří se důrazně snažili potírat organizovaný zločin.

Riinu policie zatkla v Palermu v roce 1993 půl roku po atentátu na Borsellina. Předtím byl 20 let na útěku. Posledních 24 let života pak strávil ve vězení. Odsouzen byl k 26násobnému doživotnímu trestu.

Settimo Mineo odsouzen během mafiánského maxiprocesu

Jeho nástupce Settimo Mineo byl odouzen už v letech 1986 až 1992 během takzvaného mafiánského maxiprocesu. Ten vedl soudce Falcone, Mineo tenkrát svou vinu zásadně popíral a tvrdil, že o žádné nezákonné činosti nemá ani tušení. I k jeho zatčení ale tenkrát dopomohl bývalý mafián a policejní informátor Tommaso Buscetta.

Právě Buscetta a další bývalí členové Cosa Nostry odhalili úřadům strukturu celé organizace. V procesech bylo obviněno na 475 mafiánů, odsouzeno bylo více než 300 osob. O rok později následovaly další dva maxiprocesy, kde bylo obžalováno více než 160 osob. Za mřížemi tehdy Mineo strávil přes pět let. K dalším jedenácti letům vězení byl odsouzen v roce 2006.

Mineo spolupracoval spolu se svými bratry. Giuseppe Mineo však  zemřel v roce 1982 při potyčce, u které byl Settimo osobně přítomen, jeho další bratr Antonio byl zastřelen ještě o půl roku dříve před rodinným klenotnictvím.

Vydáno pod