Dozvuky Trumpovy divoké tiskovky. Reportér CNN až do odvolání nesmí do Bílého domu

Bílý dům odebral akreditaci zpravodaji televize CNN, který se na středeční tiskové konferenci pohádal s prezidentem Donaldem Trumpem. Reportér Jim Acosta se amerického prezidenta zeptal, proč v závěru kampaně označoval karavanu migrantů ze Střední Ameriky za invazi. Trump ho nazval hrozným člověkem, za kterého by se CNN měla stydět. Trump na stejné akci ještě zvýšil napětí, když označil některé novináře za drzé a reportérku televizní sítě PBS černé pleti obvinil z kladení rasistického dotazu, píše agentura AP.

K hádce došlo při brífinku, na němž Trump hodnotil výsledky voleb do Kongresu. „Podle mě to invaze je. Já nechci, aby sem přišli nelegálně. Ano, potřebujeme lidi, naše firmy potřebují lidi. Ale ti musí projít procesem,“ komentoval prezident kauzu kolem blížící se karavany migrantů, kvůli které nechal poslat na hranice s Mexikem tisíce vojáků.

Šéf Bílého domu reportéra označil za „příšerného člověka“ a řekl, že „stanice CNN by se měla stydět, že pro ni Acosta pracuje“. Když se novinář nechtěl vzdát mikrofonu, nazval jej prezident „neslušným“.

Trump: Výsledek voleb je skvělý (zdroj: ČT24)

Dalšímu reportérovi vzkázal, že na jeho otázky odpovídat nebude. A když se jeden z reportérů Acostu hájil jako poctivého a pracovitého reportéra, reagoval Trump slovy: „Upřímně, tebe taky zrovna nemusím.“

Acosta nyní pozbyl práva účastnit se prezidentských akcí v Bílém domě. Podle mluvčí Sarah Sandersové bylo Acostovo chování „absolutně nepřijatelné“. Vyčetla mu, že „vložil ruku na mladou ženu, která se snažila dělat svou práci“. Akreditace, přesněji bezpečnostní osvědčení vydané prezidentskou ochrankou, mu byla odebrána až do odvolání, uvedla mluvčí.

Ze záběrů je patré, že novinář při ostré výměně názorů s prezidentem živě gestikuloval, asistentka se mu pokusila vzít mikrofon a při té příležitosti se jí letmo dotkl. 

Událost zachycuje následující video : 

Prezident zašel příliš daleko, zastává se novináře CNN

Reportér na Twitteru Sandersovou obvinil ze lži. Podle očitých svědků se asistentky obsluhující mikrofon sice krátce dotkl, ale omluvil se jí. V prohlášení ho podpořila i televize CNN, podle níž je odebrání akreditace odvetou za Acostovy nepříjemné otázky. Prezident ve vztahu k médiím podle CNN zašel příliš daleko.

Agentura Reuters označila incident za „nové dno v chování Trumpa vůči novinářům“. Sám zpavodaj pak na Twitteru zdůraznil, že není „nepřítel lidu“. „Jsme na stejné lodi, všichni jsme Američané,“ vzkázal.

Vlivné americké Sdružení zpravodajů Bílého domu (WHCA), organizace reportérů informujících o činnosti prezidenta, vydalo prohlášení, v němž se za Acostu postavilo. Jeho chování nebylo podle WHCA útočné a reakce Bílého domu je nepřijatelná. „Tato ubohá a pomýlená akce musí být okamžitě odvolána,“ uvádí se v prohlášení.

„Od roku 1996, odkdy informuji o Bílém domě, jsem se s ničím podobným nesetkal. Jiní prezidenti se nebáli tvrdých otázek,“ napsal na Twitteru Peter Baker z listu The New York Times.

Trump později na akci zaútočil ještě na další novinářku, tentokrát z veřejnoprávní televize PBS. Yamiche Alcindorová, která je černé pleti, uvedla, že prezident kdysi sám sebe označil za „nacionalistu“. Proto se ho zeptala, zda si nemyslí, že jeho rétorika nahrává bělošským nacionalistům. „Nevím, proč to říkáte. Je to rasistická otázka,“ reagoval šéf Bílého domu.

Prezident úterní tiskovou konferenci zahájil s bezmála půlhodinovým zpožděním a mimo jiné si v jejím průběhu stěžoval, že média neinformují o tom, jak ve Spojených státech vzkvétá ekonomika. „Můžu udělat něco skvělého, ale oni to popíší tak, že to nevypadá dobře,“ dodal. „Taková nepřátelská média,“ poznamenal poté, co reportérce rozhlasové sítě AURN April Ryanové, která mu chtěla položit otázku, nařídil, aby si sedla.