Státy USA povede první žena i otevřený gay. Trump přišel o část guvernérů klíčového středozápadu

Kromě ostře sledovaného Kongresu volili Američané také guvernéry jednotlivých států. Podle Bloombergu se demokratům podařilo získat některé státy středozápadu, které volily Donalda Trumpa. To by prezidentovi mohlo za dva roky zkomplikovat nadcházející souboj o Bílý dům. Demokraté ale nezískali Floridu, která mohla mít prvního černošského guvernéra. V Coloradu pak zvítězil vůbec první kandidát, jenž se otevřeně hlásí ke své homosexuální orientaci.

Guvernéři mají v rukou výkonnou moc a mohou mít vliv i na nejzásadnější témata domácí politiky, kupříkladu omezení prodeje zbraní. Podle propočtu The New York Times budou mít po aktuálních volbách demokraté nejméně 23 a republikáni nejméně 26 guvernérů. Jasno není ještě v Georgii.

Demokraté zřejmě přebrali republikánům nejméně sedm guvernérských postů, zatímco sami přišli jen o jeden, píše Bloomberg.

Demokraté zaznamenali velký úspěch v Novém Mexiku, Kansasu, Illinois, Wisconsinu, Nevadě a Michiganu, kde dosud vládli republikáni. Například ve Wisconsinu demokrat Tony Evers z úřadu vytlačil republikána Scotta Walkera, někdejšího prezidentského kandidáta, který byl ve funkci guvernéra dvě volební období.

V Kansasu zase odmítli voliči ultrakonzervativního kandidáta Krise Kobacha, známého podporovatele prezidenta Donalda Trumpa. Guvernérkou zvolili demokratku Lauru Kellyovou.

Události ČT: Sněmovnu přebírají demokraté, Senát si ale udrželi Trumpovi republikáni (zdroj: ČT24)

Demokraté dál povedou Kalifornii, na Floridě ale neuspěli

V Kalifornii demokraté křeslo guvernéra podle očekávání obhájili. Nejlidnatější stát USA tak povede Gavin Newsom, bývalý starosta San Francisca a zástupce dosavadního guvernéra, 80letého Jerryho Browna.

Těsný souboj svedl demokrat Andrew Gillum na Floridě, kde ale nakonec zvítězil republikán Ron DeSantis. Republikáni rovněž udrželi například Texas, Arizonu, Ohio či Alabamu, demokraté obdobně uspěli v Oregonu, Coloradu, na Havaji či v New Yorku, kde demokrat Andrew Cuomo mandát obhájil.

Stát Colorado bude mít po těchto volbách v čele prvního guvernéra, který se otevřeně hlásí ke své homosexuální orientaci. Hlasování tu vyhrál 43letý Jared Polis, jenž je od roku 2009 kongresmanem. Se svým partnerem vychovává dvě děti.

Již v únoru 2015 se stala guvernérkou v Oregonu demokratka Kate Brownová, která se považuje za bisexuálku. Svůj úřad nyní obhájila.

Republikánka první ženou v čele Jižní Dakoty

Další poprvé zažívá Jižní Dakota. Republikánka Kristi Noemová se stala vůbec první ženou v čele státu poté, co porazila demokrata Billieho Suttona.

V Georgii probíhá těsný souboj o hlasy mezi republikánem Brianem Kempem a Stacey Abramsovou, která se mohla stát první afroamerickou guvernérkou v USA – na Kempa ovšem ztrácí desítky tisíc hlasů.

Muslimky či pilotka, ženy dobývají muži ovládaný americký Kongres (zdroj: ČT24)

Průkopnická role nepřipadne ani demokratce Christine Hallquistové, která se ucházela o post guvernérky ve státě Vermont a podlehla v souboji republikánovi Philovi Scottovi. Pokud by Hallquistová zvítězila, mohla být první transgenderovou osobou v guvernérské funkci.

  • Kromě nových členů Sněmovny reprezentantů, senátorů či guvernérů hlasovali Američané také o více než 150 návrzích v regionálních referendech. Například na Floridě voliči podpořili návrh, aby se odsouzeným zločincům po odpykání trestu vrátila automaticky voličská práva.
  • V Ohiu odmítli snížit tresty za drogovou kriminalitu. V Michiganu přijali návrh na legalizaci rekreačního užívání marihuany, stejný návrh v Severní Dakotě voliči zavrhli.
  • Západní Virginie a Alabama na základě hlasování zpřísní pravidla pro potraty. V ústavách obou státu napříště bude, že ženy nemají na potrat právo. V Idahu a Nebrasce rozšíří státní zdravotní pojištění Medicaid. V Massachusetts se voliči postavili proti snaze zrušit zákon na ochranu transgenderových osob.
  • V řadě amerických států se hlasovalo i o reformách justice, daňového systému či změnách ve financování školství. V Arkansasu a Missouri voliči souhlasili se zvýšením minimální mzdy. Na Floridě například schválili postupný zákaz chrtích závodů.
  • Zdroj: ČTK