Fordová pod přísahou: "Nikdy nezapomenu podrobnosti z té noci," řekla senátorům o Kavanaughovi

Christine Blaseyová Fordová ve čtvrtek pod přísahou v právním výboru Senátu USA prohlásila, že kandidát na soudce Nejvyššího soudu Brett Kavanaugh ji jako středoškolák sexuálně napadl a že byla přesvědčená, že ji znásilní. Fordová prohlášení k senátorům přečetla viditelně pohnutá, hovořila zastřeným hlasem a potlačovala slzy. Její slyšení trvalo zhruba čtyři hodiny, poté před výborem hovořil Kavanaugh, který všechna obvinění důrazně odmítl. Viditelně rozčilený senátorům řekl, že obvinění zničila jeho jméno a ublížila jeho rodině.

Demokratický senátor Dick Durbin Kavanaugha vyzval, aby požádal o pozastavení slyšení a usiloval o vyšetřování ze strany Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Kavanaugh odmítl odpovědět na otázku, zda by vyšetřování FBI uvítal.

„Nebyl jsem na večírku, o kterém Fordová mluví,“ řekl Kavanaugh. Fordová uvedla, že se ji opilý Kavanaugh jako středoškolák na večírku v roce 1982 pokusil znásilnit.

„Nejsem tady, protože bych chtěla. Jsem vystrašená. Jsem tady, protože jsem přesvědčená, že to je moje občanská povinnost,“ řekla po přísaze Fordová. Uvedla také, že si nepamatuje všechny podrobnosti z onoho letního dne roku 1982, kdy byla napadena, takže nebude moci odpovědět na všechny otázky.

Brett Kavanaugh
Zdroj: Joshua Roberts/Reuters

„Ale podrobnosti z té noci, kvůli které tady jsem, nikdy nezapomenu. Vryly se mi do paměti a čas od času mě pronásledují,“ uvedla Fordová. V pasáži, ve které popisovala samotné napadení, zadržovala pláč.

Fordová řekla, že ji Kavanaugh se svým kamarádem Markem Judgem v opilosti zatáhli do ložnice, kde se ji Kavanaugh snažil svléknout. Také jí zakryl rukou ústa, aby ztlumil její křik, až se obávala, že by ji takto mohl neúmyslně zabít.

Judge, který již dříve tvrzení Fordové popřel, podle ní občas Kavanaughovi řekl, aby přestal. Před tím ho ale v jeho počínání podporoval. Nakonec Judge, který se stejně jako Kavanaugh podle Fordové incidentem dobře bavil, skočil na postel k nim. Všichni spadli, což Fordové umožnilo utéct.

Podrobnosti poprvé prozradila v manželské poradně

Kavanaugh nebyl v době výpovědi Fordové v sále přítomen, neboť Fordová si to nepřála.

Fordová senátorům řekla, že o incidentu před rodiči nemluvila, protože nechtěla, aby se dozvěděli, že byla v 15 letech na večírku, kde si dala jedno pivo. Později se obecně svěřila manželovi a teprve v květnu 2012 během sezení v manželské poradně sdělila veškeré podrobnosti.

„Můj manžel si vzpomíná, že jsem jako útočníka jmenovala Bretta Kavanaugha,“ řekla senátorům Fordová. Dodala, že letos, když byla oznámena Kavanaughova nominace do vrcholné soudní instituce, se obrátila na svého zástupce ve Sněmovně reprezentantů a informovala také list The Washington Post.

Ostře sledované slyšení: Brett Kavanaugh a Christine Fordová (zdroj: ČT24)

Fordová letos v srpnu také úspěšně podstoupila test na detektoru lži. Senátorům řekla, že se tak stalo v hotelu v Marylandu a že neví, kdo za proceduru zaplatil. Výsledky má nicméně Senát k dispozici.