Vedení sociálních demokratů vyzvalo Merkelovou, aby zajistila odchod šéfa kontrarozvědky

Vedení německé sociální demokracie (SPD) vyzvalo kancléřku Angelu Merkelovou, aby se postarala o to, že šéf civilní kontrarozvědky Hans-Georg Maassen opustí svou funkci. Výzva přišla poté, co se v SPD začaly objevovat hlasy, které kvůli Maassenově kauze zpochybňují vládní koalici s konzervativci z CDU/CSU. Kvůli její budoucnosti jednaly špičky koalice, jasné řešení ale nenašly. Maassen v souvislosti s děním ve východoněmeckém Chemnitzu šířil nepravdivé informace, poslanci CDU a CSU za ním ale zatím stojí.

„Pro vedení strany SPD je naprosto jasné, že Maassen musí jít. Merkelová musí nyní jednat,“ řekl generální tajemník strany Lars Klingbeil. „Míč je nyní na straně kancléřky a předsedy CSU,“ uvedl zase na Twitteru místopředseda SPD Ralf Stegner s odkazem na Merkelovou a ministra vnitra Horsta Seehofera. „Pan Maassen už není ve své funkci obhajitelný a musí odejít,“ dodal.

Kvůli situaci, která podle pozorovatelů hrozí přerůst v další vládní krizi, se v kancléřství sešli Merkelová se Seehoferem a šéfkou sociální demokracie Andreou Nahlesovou. Zatímco Seehofer za Maassenem výslovně stojí a Nahlesová je pro jeho odchod, Merkelová se zatím jasně nevyjádřila. Její mluvčí ale opakovaně odmítl potvrdit, že má v šéfa kontrarozvědky stále důvěru.

Jasný výsledek podle agentury DPA a televize ntv setkání nepřineslo. Politici, kteří mají vůli v koalici pokračovat, budou dál o problematice jednat v úterý.

Už dopoledne se k Maassenově kauze vyjádřil vlivný šéf mladých sociálních demokratů Kevin Kühnert. „Dostali jsme se do bodu, kde bychom měli stanovit nepřekročitelnou hranici. Pokud zůstane šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy ve funkci, nemůže SPD jen tak dál pracovat ve vládě,“ řekl magazínu Spiegel. Podobné hlasy nyní ve straně, které další účast na velké koalici v průzkumech veřejného mínění rozhodně nepřidává, jen sílí.

Maassen vyvolal bouři svým prohlášením o falešném videu

Maassen vyvolal na německé politické scéně bouři svým nepodloženým tvrzením o dění v Chemnitzu, kde se po vraždě Němce, z níž jsou podezřelí tři přistěhovalci, odehrály demonstrace i útoky na cizince. Jeden z nich zachytilo i hojně zveřejňované video, které ale šéf kontrarozvědky zpochybnil.

„Nejsou k dispozici žádné důkazy, že by video k tomuto údajnému případu, které je na internetu, bylo autentické,“ prohlásil. Poznamenal také, že naopak existují důvody si myslet, že šlo o cíleně šířenou nepravdivou informaci, aby se odvedla pozornost veřejnosti od vraždy v Chemnitzu. Později ale musel připustit, že video je autentické a že o nepravdivou informaci nejde.

  • Toto je video, které Maassen zpochybnil.

Za Maassena se postavil Seehofer

Přesto se za Maassena, jehož chování v současné vyhrocené situaci řada komentátorů považuje za zcela nepochopitelné, postavil ministr vnitra Seehofer. Po středečním jednání v parlamentních výborech ho podpořili také poslanci vládní CDU/CSU a opozičních liberálů (FDP).

Seehofer svůj postoj při projevu v parlamentu zopakoval. Maassen podle něj dokázal přesvědčivě vysvětlit svá slova a také se jasně postavil proti pravicovému radikalismu. K novým informacím o tom, že šéf kontrarozvědky v červnu ještě před oficiálním zveřejněním předal data z výroční zprávy o činnosti svého úřadu poslanci protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) se ještě Seehofer nevyjádřil. Právě přílišná blízkost k AfD je Maassenovi někdy také vyčítána.