Šéf německé kontrarozvědky couvá: Video útoku na imigranty v Chemnitzu je pravé

Šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen už nezpochybňuje, že video s útokem na přistěhovalce v Chemnitzu je pravé. Dál ale trvá na tom, že na žádné štvanice nedošlo. Píše to server Spiegel Online s odkazem na Maassenovu vysvětlující zprávu. Šéf kontrarozvědky v pátek tvrdil, že mohlo jít o cíleně šířenou nepravdivou informaci, čímž vzbudil bouři na německé politické scéně. Ozývají se hlasy volající po jeho odvolání.

Ve východoněmeckém Chemnitzu se po srpnovém zabití pětatřicetiletého Němce, z něhož jsou podezřelí tři migranti, odehrála série demonstrací. Některých z nich se účastnili i pravicoví radikálové, kteří napadali policii, média a přistěhovalce. Zaútočili také na jednu židovskou restauraci.

Útoky tvrdě odsoudili němečtí politici včetně kancléřky Angely Merkelové (CDU), která v jejich souvislosti hovořila o štvanicích. Proti tomuto tvrzení se ale v pátek nečekaně veřejně postavil šéf kontrarozvědky Maassen. Ten uvedl, že nemá důkazy o tom, že se v Chemnitzu odehrály štvanice proti přistěhovalcům.

Navíc zpochybnil video, které jeden z útoků ukazuje. „Nejsou k dispozici žádné důkazy, že by video k tomuto údajnému případu, které je na internetu, bylo autentické,“ prohlásil. Poznamenal také, že naopak existují důvody myslet si, že šlo o cíleně šířenou nepravdivou informaci, aby se odvedla pozornost veřejnosti od vraždy v Chemnitzu.

Své tvrzení, které přivítali mimo jiné stoupenci krajní pravice, ale Maassen ničím nepodložil, a proto se stal terčem tvrdé kritiky. Podle opozičních Zelených, Levice, svobodných demokratů (FDP) a také koaličních sociálních demokratů (SPD) by měl bez předložení relevantních důkazů skončit ve funkci.

Video, které šéf německé kontrarozvědky nejprve zpochybnil:

Maasssen kritizuje média za rychlé uveřejnění videa

Vysvětlení po Maassenovi chtěl i ministr vnitra Horst Seehofer (CSU), který se za něj zatím opakovaně postavil. Ve vysvětlující zprávě, jež má pár stran, už Maassen podle Spiegelu Online video nezpochybňuje. Místo toho „pouze“ kritizuje média, že ho příliš rychle zveřejnila, aniž někdo mohl jeho pravost ověřit.

Šéf kontrarozvědky ve zprávě také opakuje své přesvědčení, že se v Chemnitzu neodehrály štvanice. Zároveň ale připouští, že jeho vyjádření pro list Bild zanechalo příliš prostoru pro interpretace.

Jestli takové vysvětlení politiky uspokojí, se ukáže v příštích dnech. Ve středu by Maassen měl předstoupit před členy parlamentního výboru pro kontrolu tajných služeb.

Mnozí pozorovatelé ale vyjadřují překvapení nad tím, že by zkušený šéf tajné služby jen tak vypustil do světa takto závažnou nepravdivou, nebo přinejmenším nepodloženou informaci, navíc když sám před hoaxy varoval. Někteří v pozadí aféry vidí pokračování politického střetu Seehofera a Merkelové, které dělí názor na určité aspekty migrační politiky.