Zamotané brazilské volby: vězněný Lula vysílá náhradníka, favorizovaný soupeř leží v nemocnici

Horizont ČT24: Kandidáti na brazilského prezidenta (zdroj: ČT24)

Brazílii čekají v říjnu podle odborníků nejnevyzpytatelnější prezidentské volby v moderní historii země. Dosavadní favorit, levicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva, sedí ve vězení za korupci a z boje o úřad odstoupil. Do boje místo sebe vyslal ne příliš známého politologa Fernanda Haddada. Favoritem prvního kola se tak stal krajně pravicový kandidát Jair Bolsonaro, který však po útoku nožem leží ve vážném stavu v nemocnici.

Luiz Inácio Lula da Silva strávil u moci osm let jako symbol boje proti korupci a obrany chudých proti bohatým. Teď si odpykává dvanáctiletý trest právě za korupci a praní špinavých peněz v aféře, kvůli které parlament odvolal z funkce i jeho nástupkyni Dilmu Roussefovou.

Exprezident, známý po celém světě pouze jako Lula, je přesto v Brazílii mimořádně populární. „Mluvil jsem se svými soudruhy a řekl jsem jim: ‚Být to na mně, tak do toho nejdu.' Ale jdu do toho!“ oznámil letos v dubnu svou kandidaturu a stal se okamžitě jasným favoritem.

Tou dobou byl už přitom odsouzený za přijetí úplatku od stavební firmy OAS v podobě luxusního bytu. Lula tvrdí, že pro obvinění neexistují konkrétní důkazy, a řada právníků mu dala za pravdu. Výbor OSN pro lidská práva vyzval v srpnu Brazílii, aby exprezidentovi kandidovat umožnila. Přesto nejvyšší soud jeho odvolání zamítl.

Bývalý prezident teď poslal prohlášení, ve kterém ukončil svou kampaň, jíž dosud vedl z vězení prostřednictvím Strany pracujících a videí na internetu. „Můj trest je soudní fraška, politická odveta využívající proti mně mimořádná opatření,“ citoval z prohlášení Lulův právní zástupce Luiz Eduardo Greenhalgh.

Málo známý exministr proti krajně pravicovému kandidátovi

Místo Luly bude za Stranu pracujících kandidovat dosud nepříliš známý ekonom a profesor politologie Fernando Haddad, který byl nicméně v minulosti starostou Sao Paula a ministrem školství.

Fernando Haddad
Zdroj: Reuters/RODOLFO BUHRER

Lulova podpora by ho měla dostat do druhého kola, kde pravděpodobně narazí na krajně pravicového Jaira Bolsonara. „Má dnes pohodlnou pozici k tomu, aby prošel do druhého kola, ale odpor vůči němu je opravdu velký,“ komentuje Bolsonarovy vyhlídky politolog Ricardo Ismael.

Odpor vůči krajně pravicovému kandidátovi je natolik velký, že ho minulý týden těžce pobodal na mítinku nezaměstnaný levicový radikál.  Pachatel při výslechu podle policistů řekl, že měl k útoku „osobní důvody“ a že jednal z „božího příkazu“. Bolsonaro je od té doby v nemocnici, kde podstoupil několik operací.

Jeho stoupenci jsou přesvědčení, že útok byl politicky motivovaný. „Jsme tady, protože chceme, aby žil. Má totiž šanci změnit stav, ve kterém se naše země nachází,“ uvedla na jednom z mítinků Bolsonarova podporovatelka Luiza Rayolová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bolsonaro hájí diktaturu

Bývalý armádní kapitán Bolsonaro, který do politiky vstoupil koncem 80. let jako radní Ria de Janeiro, se prezentuje jako kandidát, který dá neurovnanou brazilskou politiku prorostlou korupcí do pořádku a řada lidí jej označuje za brazilského Trumpa.

Kvůli svým mnohdy radikálním postojům čelí mimo jiné obviněním z rasismu. Je znám rovněž urážlivými výroky na adresu žen a veřejně obhajuje brazilskou diktaturu z let 1964 až 1985. Vystupuje rovněž proti sňatkům homosexuálů, které jsou v Brazílii legální již několik let. Během kampaně upoutal pozornost jeho návrh, aby byli policisté, kteří zastřelí pachatele trestného činu, vyznamenáváni.

Kandidát Sociální liberální strany zůstává největším favoritem na vítězství, avšak jeho úspěch může záviset na kontaktu s voliči, neboť jako kandidátovi okrajového uskupení mu zákon nedává příliš prostoru na reklamy v médiích.

V posledním průzkumu agentury Datafolha si polepšil ze 22 procent na 24. Podle skupiny BTG Factual/FSB by jej volilo 30 procent Brazilců, což představuje nárůst o čtyři procenta oproti předchozímu šetření. Bolsonaro svými kontroverzními výroky rozděluje voliče a v průzkumu Datafolha zároveň 43 procent respondentů dalo najevo, že je pro ně nepřijatelný.