Favorit brazilských prezidentských voleb byl pobodán na mítinku

Brazilský prezidentský kandidát Jair Bolsonaro, jehož během čtvrtečního předvolebního mítinku pobodal útočník nožem, absolvoval úspěšnou operaci. Krajně pravicový politik favorizovaný předvolebními průzkumy byl podle lékařů do nemocnice přivezen v kritickém stavu, nyní je mimo přímé ohrožení života a jeho stav je stabilizovaný. Pachatel, kterého zadržela policie, měl prý k útoku osobní a náboženské důvody.

Třiašedesátiletý politik se stal terčem útoku ve městě Juiz de Fora ve východobrazilském státě Minas Gerais. Podle lékařů mu nůž poranil játra a způsobil vážnou ztrátu krve. „Jeho vnitřní zranění byla vážná a ohrožovala pacientův život,“ řekl chirurg Luiz Henrique Borsato, který politika operoval.

Ředitelka nemocnice Eunice Dantasová novinářům sdělila, že politik ztratil více než dva litry krve a při příjmu v nemocnici byl v šoku. „Jeho stav je stabilizovaný a jeho klinický stav je výborný,“ řekla Dantasová. Bolsonaro podle ní bude muset nejméně týden zůstat v nemocnici.

Bolsonaro se objevil na sociálních sítích na videu natočeném v nemocničním pokoji. Řekl, že má „nesnesitelné bolesti“ a že „nikdy nikomu neublížil“. Jeho příbuzní tvrdí, že nůž pronikl 12 centimetrů do břišní krajiny.

Bolsonaro urážel politiky, ženy a čelí obvinění z rasismu

Bolsonaro se prezentuje jako kandidát, který dá neurovnanou brazilskou politiku prorostlou korupcí do pořádku, a řada lidí jej označuje za brazilského Trumpa. Kvůli svým mnohdy radikálním postojům čelí mimo jiné obviněním z rasismu. 

Důvodem jsou jeho loňská slova na adresu Afroameričanů. Mimo jiné o nich řekl, že nepracují a že domorodé rezervace poškozují národní ekonomiku. Bolsonaro má imunitu jako poslanec, jímž je od roku 1991.

Nyní třiašedesátiletý politik je známý i mnoha urážlivými výroky na adresu žen; za urážku jedné poslankyně dostal i pokutu. V rozhovorech s médii také řekl, že ženy a muži si nezaslouží stejné platy.

Bývalý armádní důstojník Bolsonaro mimo jiné veřejně obhajuje brazilskou diktaturu z let 1964 až 1985, která podle něj přinesla zemi větší ekonomickou prosperitu než následných několik let demokracie.

Bolsonaro, který do politiky vstoupil koncem 80. let jako radní Ria de Janeiro, je také proti legalizaci homosexuálních svazků. V roce 2011 například v rozhovoru s časopisem Playboy prohlásil, že by byl radši, kdyby jeho syn zemřel při dopravní nehodě, než aby byl homosexuál.

Bolsonarův hlavní soupeř nesmí kandidovat. Skončil ve vězení

Jair Bolsonaro je podle srpnových předvolebních průzkumů druhým v pořadí. Jeho prefererence se z červnových 19 procent zvýšily na 22 procent. Následuje ho bývalá senátorka a exministryně životního prostředí Marina Silvaová, kterou by podle průzkumu volilo 16 procent voličů. Ostatní kandidáti by nezískali více než deset procent hlasů.

Nejvážnější kandidát na prezidenta, a tedy hlavní z Bolsonarových soupeřů, byl bývalý brazilský exprezident Luiz Inácio Lula da Silva. Ten ovšem skončil za mřížemi, kde si odpykává dvanáctiletý trest za korupci. Přesto je podle průzkumů nadále favoritem blížících se voleb. Podle srpnového předvolebního odhadu by mu dalo svůj hlas 39 procent voličů.

Lula da Silva, který je ve vězení od dubna, je kandidátem Strany pracujících. Ovšem nejvyšší volební soud 1. září rozhodl, že nesmí kandidovat. A tak má Bolsonaro podle všeho velké šance vyhrát.

Brazílii ovládá kriminalita. Bolsonaro zastává radikální řešení

Brazílii dlouhodobě ovládá kriminalita a korupce. Jen při srpnových raziích bylo zadrženo více než 700 lidí za spáchání nebo plánování vražd. Do rozsáhlé operace se zapojilo 5000 policistů po celé zemi. I tak je ale v této zemi zavražděno v průběu 175 lidí každý den. Celkem se obětí vraždy loni stalo 63 880 lidí.  

Na vysoké kriminalitě se v Brazílii podílí zejména organizovaný zločin a boj drogových gangů o ovládnutí území. Právě Jair Bolsonaro navrhuje poměrně radikální řešení kriminality. Požaduje beztrestnost pro policisty, kteří zastřelí delikventy. Přitom podle nevládní statistiky zemřelo při zásazích policie v roce 2017 v průměru 14 lidí za den, což je o pětinu více než v roce 2016.

K zoufalé situaci s kriminalitou se přidaly ještě problémy s masovým přistěhovalectvím ze sousední Venezuely, odkud prchají desetitisíce migrantů kvůli neúnosné ekonomické situaci a brutálním zákrokům vlády. Vůbec nejhorší situace je ve státě Roraima, kam brazilský prezident Michel Temer vyslal armádu, aby tam zajistila bezpečnost. Vojenské síly by měly podle posledních informací v místě působit do 12. září.