V Rusku startuje cvičení Východ 2018. Jde o největší vojenské manévry od dob Sovětského svazu

Na Sibiři a Dálném východě začíná mohutné ruské vojenské cvičení Východ 2018. Povoláno do něj bylo skoro 300 tisíc vojáků, zapojí se i 36 tisíc tanků a obrněných vozidel, víc než tisíc letadel, vrtulníků a dronů a 80 bojových a pomocných plavidel. Moskva předem oznámila, že pětidenní cvičení má obranný charakter a není namířeno proti žádné zemi.  K cvičení byly přizvány i vojenské jednotky Číny a Mongolska a pozváni byli i pozorovatelé z 57 zemí.

Cvičení Východ (nebo také Vostok 2018) má prověřit bojeschopnost útvarů operujících ve východním a centrálním vojenském okruhu Ruska. Ministerstvo obrany chce procvičit koordinaci s loděmi Severní flotily, s výsadkovými jednotkami a dálkovým a dopravním armádním letectvem. Manévry řídí ministr obrany Sergej Šojgu.

Očekává se, že některým fázím cvičení bude přihlížet také vrchní velitel ruských ozbrojených sil, prezident Vladimir Putin. Jeho účast však nebyla oficiálně potvrzena.

Východ 2018
Zdroj: ČT24

Cvičení proběhne ve dvou etapách. V první budou na Dálném východě rozmístěny jednotlivé skupiny vojsk a budou cvičit součinnost. Ve druhé etapě mají jednotliví velitelé a jejich štáby prověřit řízení bojových operací, a to jak obranných, tak útočných. Ministerstvo obrany nicméně zdůraznilo, že cvičení není namířeno proti žádnému konkrétnímu státu. 

Zpravodaj ČT Karas: Náklady na manévry budou enormní (zdroj: ČT24)

Přehlídka novinek ruské armády

Během manévrů se mají představit nejmodernější ruské zbraně včetně raket Iskander schopných nést jadernou nálož, tanků T-80 a T-90 nebo letounů Su-34 a Su-35. Na moři chtějí Rusové ukázat křižníky s raketami s plochou dráhou Kalibr, které se zapojily do operací ruské armády v Sýrii.

Cvičit mají vojáci v pěti vojenských prostorech pěchoty a na dalších pěti cvičištích letectva a vojsk protivzdušné obrany. Manévry budou zasahovat i do Ochotského moře mezi Kamčatkou a Sachalinem a do Beringova moře nedaleko americké Aljašky. Odhaduje se, že cvičení bude probíhat na území o velikosti 650 krát 550 kilometrů.

Analytik Dyčka: Cvičení má zapůsobit spíš na domácí scéně (zdroj: ČT24)

Číňané se budou učit z ruských zkušeností ze Sýrie

K cvičení byly přizvány i vojenské jednotky Číny a Mongolska. „Z Číny by mělo přijet na tři tisíce příslušníků elitních jednotek. Nebylo řečeno, z jakých armádních složek budou. Současně by mělo přijet i několik stovek mongolských vojáků,“ uvedl zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas.

„Číňané mají intenzivní zájem získat zkušenosti, které mají Rusové ze Sýrie. Takové zkušenosti s protipovstaleckým bojem nemají a nemají je kde získat. Ale protože začínají být aktivní třeba v Africe, tak tyto zkušenosti potřebují,“ vysvětluje bezpečnostní analytik Lukáš Dyčka.

Rusové (cvičením) ukazují, že jsou globální supervelmocí, že jsou schopni nasazení na několika místech světa zároveň. To bych považoval za důležitý vzkaz.
Lukáš Dyčka
bezpečnostní analytik

Ruská strana nezveřejnila náklady na cvičení, vzhledem k jeho rozsahu však budou podle Karase mimořádně vysoké: „Už několik týdnů jsou z centrální části Ruska přesouvány jednotky. Příprava je velmi náročná, nejen z logistického, ale i finančního hlediska.“

Pořádání tak rozsáhlých manévrů je podle některých komentátorů významným signálem do zahraničí, kde má demonstrovat operační schopnosti a sílu ruských zbraní v asijském prostoru. „Před půlrokem to na Korejském poloostrově vypadalo, že začne válka. Cvičení se plánuje dlouho dopředu, takže mohlo být zaměřeno právě na tyto části světa,“ dodává Dyčka. 

Významný signál ale mohou manévry vyslat i na domácí scénu. Kremlu by mohly napravit  pověst pošramocenou připravovanou důchodovou reformou.

Armády velmocí
Zdroj: ČT24

Ruský generální štáb pozval na manévry 91 pozorovatelů z 57 zemí světa. Co přesně jim ruští pořadatelé předvedou, ale není předem známo. Zástupci „velmi přátelských“ států budou mít podle Lukáše Dyčky pravděpodobně neomezený přístup na celé cvičení. „Ti, kteří jsou ze států více nepřátelských, což platí pro nás jako Severoatlantickou alianci, většinou dostanou nějakou mediální masáž, je jim ukázána jenom část cvičení, kterou Rusové chtějí, aby viděli,“ dodal Dyčka.

Nejsilnější armády světa
Zdroj: ČT24

NATO kritizuje velikost ruských manévrů, své zahájí v říjnu

Mluvčí Severoatlantické aliance označil vojenské cvičení Východ 2018 za nezodpovědnou demonstraci síly. „Je to potvrzení trendu patrného v poslední době: Rusko výrazně zvyšuje své vojenské rozpočty a rozšiřuje působnost svých ozbrojených sil,“ prohlásil mluvčí NATO Dylan White.

Své největší manévry v poválečných dějinách připravuje i NATO, byť podstatně skromnější ve srovnání s nynějším ruským cvičením. Na přelomu října a listopadu se v Norsku uskuteční společné cvičení 30 členských a partnerských států NATO se zapojením víc než 40 tisíc vojáků.

Horizont ČT24: Ruské vojenské manévry (zdroj: ČT24)