Hvězdy NBA zahrály Kimovi ke třicetinám, Rodman mu zazpíval

Pchjongjang – Zpěvem písničky „Happy Birthday“ zahájil legendární americký basketbalista Dennis Rodman v Severní Koreji exhibiční basketbalový zápas bývalých hvězd americké NBA proti tamnímu národnímu týmu. Kontroverzní utkání se koná u příležitosti 30. narozenin diktátora Kim Čong-una a zorganizoval je právě neméně kontroverzní Rodman. Ten také popudil příbuzné Američana Kennetha Baeho, který je zadržován v KLDR. Naznačil totiž, že se tak děje oprávněně.

„Dennis Rodman pronesl půvabně chaotickou řeč, v níž poděkoval Kim Čong-unovi a jeho manželce za to, že na utkání přišli. Stejně tak poděkoval i ostatním hráčům, že nalezli dostatek odvahy přijet s ním (do KLDR),“ uvedl turistický průvodce Simon Cockerell, který zápas v Pchjongjangu sledoval. Publikum v hledišti o zhruba čtrnáctitisícové kapacitě prý při Kimově příchodu povstalo a šest minut aplaudovalo. Společně s Kim Čong-unem a jeho chotí přišli utkání zhlédnout i další vysocí severokorejští činitelé.

Rodman v úvodním proslovu před utkáním Kimovi poděkoval za to, že usedl do hlediště, a zazpíval mu k narozeninám píseň Happy Birthday. Postupně se prý k němu spontánně připojili i další diváci. „Zpočátku to znělo dost neskutečně, ale potom se lidé přidávali… Z Rodmanovy strany to znělo velmi srdečně. Bylo to nečekané, pravděpodobně neplánované. Vypadalo to, že se Kim Čong-un usmívá, ale nezdálo se, že by to čekal,“ prohlásil Cockerell. Někdejší slavný americký basketbalista již dříve řekl, že utkání je dárkem pro Kima. Zdůraznil také, že je mu velkou ctí hrát v severokorejské metropoli, a událost nazval „historickou“.

Aby byla zdůrazněna přátelská forma utkání, postavil se americký tým Severokorejcům jen v prvním poločase, ve druhé půli pak proti sobě nastoupila smíšená družstva složená z hráčů z obou stran. V prvním poločase zvítězil severokorejský národní tým nad Američany 47:39.

Rodman chce prý „pootevřít vrátka“

Basketbalista zdůvodnil pro televizi CNN svoje styky se severokorejským diktátorem možností alespoň „pootevřít vrátka“ do izolované Severní Koreje. Podle něj lidi na celém světě spojuje láska ke sportu a při této příležitosti „jde jen o hru“. Rodman také netajil svůj obdiv a „lásku“ ke Kimovi, kterého prý považuje za svého osobního přítele. Jeho zemi už navštívil v minulosti několikrát. „Rád se tam vracím. Lidé říkají, že Severní Korea je ryze komunistická země a nesmí se tam jezdit. Mně se ale Kim zdá jako milý člověk,“ říká.

Dennis Rodman:

„Až se vrátíme do Ameriky, prosím vás o jedno: Nebuďte negativní. Jen nám potřeste rukou, protože jsme se snažili o něco dobrého. Tak to je. Nejsme tady, abychom se snažili něco ovládat. Ne. Jen jsme se pokusili udělat něco pěkného.“

Rodmanův hvězdný tým s korejskými mladíky trénoval a předával jim své zkušenosti. „Byli lepší, než jsem předpokládal. Mají pár schopných střelců, docela dobře se pohybují, a především - když jsme je učili, měli opravdu zájem a poslouchali,“ říká bývalý hráč NBA Doug Christie. Korejští borci doufají, že se jim podaří získat zkušenosti a naučit se nové basketbalové techniky.

Denis Rodman
Zdroj: ČT24

Kim Čong-un, jenž studoval ve Švýcarsku, je údajně velkým fanouškem basketbalu, především družstva Chicago Bulls. Za tento tým hrál Rodman v 90. letech po boku Michaela Jordana a značnou měrou přispěl k jeho tehdejšímu zisku tří titulů v NBA v řadě.

Rodman popudil poznámkou o vině Baeho

Rodman v rozhovoru pro CNN v úterý dostal otázku, zda se hodlá před severokorejským vůdcem zmínit o případu Američana korejského původu Kennetha Baeho. Ten byl v KLDR zatčen v roce 2012 a loni odsouzen k 15 letům nucených prací za podněcování k převratu. Rodman popudil Američanovy příbuzné, když v odpovědi naznačil, že Bae je vězněn oprávněně. „Chápete, čeho se v této zemi dopustil? Řekněte mi to, proč je tady vězněn?“ dotíral 52letý basketbalista na reportéra, než rychle přešel k jinému tématu.

Baeova sestra Terri Chungová považuje Rodmanův komentář za šokující. Její bratr je otec tří dětí a v KLDR má vážné zdravotní potíže, takže byl přemístěn z pracovního tábora do nemocnice. Jeho matka Myunghee Baeová ho loni v říjnu navštívila a prohlásila pak, že syn je oddaný křesťan, který systému v KLDR nerozumí. Chungová navíc řekla, že Rodman ve prospěch spoluobčana u Kima neintervenoval, ačkoli k tomu měl příležitost. „Odmítl to a pak ještě svaluje ta obvinění na Kennetha. Šokovalo nás to,“ řekla. Dodala, že bratr byl v KLDR legálně jako průvodce turistů. Stále doufá, že se někdo z basketbalistů pokusí vyjednat pro bratra amnestii.

Rodman svou poznámkou překvapil i bývalého amerického velvyslance při OSN Billa Richardsona. „Myslím, že naznačováním, že Bae může být vinen, Dennis Rodman překročil mez. Nespáchal žádný zločin. Je to americký vězeň, který tam má zdravotní potíže a měl by se vrátit se domů,“ řekl.

Rodmana popudily také dotazy novinářů na to, proč se vydal do KLDR v době, kdy Kim likviduje i své příbuzné. Rodman řekl, že Kima považuje za přítele a má ho rád. Zdůraznil, že spolu s ním je v KLDR deset dalších hráčů. „Odjeli od svých rodin, aby pomohli této zemi při sportovní akci. Chápe to vůbec někdo?“ tázal se rozhořčený Rodman.

Od Rodmanovy cesty se distancovalo i vedení NBA

Členové Rodmanova týmu, jehož věkový průměr se blíží padesátce, uvedli, že do KLDR přicestovali s přesvědčením, že utkání bude dobrou příležitostí navázat vztahy s lidmi z této izolované země. Některé z nich ale znepokojily negativní reakce na jejich misi, které v médiích znějí ze Spojených států. „Byl to krok do neznáma,“ konstatoval Charles D. Smith, někdejší hráč New York Knicks. Potěšilo ho prý, jak severokorejské diváky zápas bavil, dodal nicméně, že má z celé dvouhodinové akce rozporuplné pocity. „Nejsem vyloženě nadšený,“ řekl agentuře AP po zápase. K Rodmanově zpěvu se prý on ani ostatní hráči nepřidali. „Pořád Dennisovi opakujeme, že neumí zpívat. Nemá hudební sluch. Šel do toho sám,“ poznamenal Smith. Od Rodmanovy cesty do KLDR se distancovalo i vedení NBA. Podle komisionáře NBA Davida Sterna zřejmě dostali bývalí hráči za zápas v KLDR dobře zaplaceno a o politických důsledcích moc nepřemýšleli.

Před třemi lety zabruslil Kimovu tatínkovi i Verner

Před třemi lety sklidil kritiku český krasobruslař Tomáš Verner, který startoval v Pchjongjangu na akci v rámci takzvaného Pektusan prize international figure skating festivalu. Zároveň ale byla akce prezentována jako součást oslav narozenin severokorejského vůdce Kim Čong-ila - otce nynějšího diktátora Kim Čong-una. Společně s Vernerem se na exhibici představili fenomenální ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko, pětinásobná kontinentální mistryně Francouzka Surya Bonalyová, její krajané a letošní úřadující mistři Evropy Nathalie Pechalatová a Fabian Bourzat. Vernera kritika zaskočila a s odstupem času přiznal, že v budoucnosti bude program svých vystoupení zvažovat pečlivěji i s ohledem na politické a kulturní souvislosti.