K Havaji míří nejsilnější hurikán za čtvrt století, ve školách vznikají nouzové ubytovny

Meteorolog Žák: Hurikán Lane zasáhne všechny Havajské ostrovy (zdroj: ČT24)

Havaj ohrožuje blížící se hurikán Lane. Úřady se připravují na masivní evakuace obyvatel, na jednotlivých ostrovech se postupně otevírají nouzová ubytovací centra. Až do konce týdne zůstanou zavřené školy a část úřadů. Živel sice podle meteorologů mírně slábne, stále však má být nejsilnějším hurikánem, který Havaj zasáhne od roku 1994.

Hurikán Lane během středy zeslábl na čtvrtou z pěti kategorií a doprovázel jej vítr o rychlosti 250 kilometrů v hodině. Podle Národního střediska pro hurikány (NHC) by se k ostrovu Havaj měl přiblížit odpoledne místního času (v pátek nad ránem SELČ) a do té doby zřejmě zeslábne na hurikán třetí kategorie s rychlostí větru 170 kilometrů v hodině.

Horizont ČT24: Havaj se připravuje na hurikán Lane (zdroj: ČT24)

„Centrum hurikánu je nyní asi pět set kilometrů jižně od Honolulu. Stále je to velmi silný hurikán s nárazy kolem 260 kilometrů za hodinu. Postupuje rychlostí zhruba 11 kilometrů za hodinu severozápadním směrem,“ uvedl meteorolog Michal Žák.

Obyvatelé Havaje se připravují na hurikán
Zdroj: Reuters/Hugh Gentry

Nebezpečné vlny i povodně

I tak však může podle meteorologů způsobit lokální záplavy či vysoké vlny ohrožující lidi na pobřeží. Úřady proto v řadě škol či dalších veřejných institucích připravují nouzové ubytovny, do nichž by již v průběhu čtvrtka mohli zamířit obyvatelé potenciálně ohrožených oblastí. Zejména na ostrovech Havaj, Maui, Molokai a Lanai.

„Pořád očekáváme vítr, déšť, záplavy – které by mohly zasáhnout celou zemi. Chci vás ujistit, že federální i místní záchranáři spolupracují tak, aby zajistili bezpečí místním lidem,“ uvedl guvernér Havaje David Ige.

Není jisté, kudy bude hurikán postupovat. Teď zamíří k severozápadu, není ale vyloučeno, že v určitou chvíli se ta dráha stočí víc k severovýchodu. Protože hraje roli každých deset kilometrů, tak je velice obtížné říct, které z ostrovů dostanou nejsilnější úder.
Michal Žák
meteorolog ČT
Havaj se připravuje na hurikán Lane (zdroj: APTN)

Obyvatelé ostrova Oahu, na němž leží metropole Honolulu, mají vyhlášenu pohotovost, přímo však podle současného modelu postupu ničivé masy ohroženi nejsou.

V nouzových ubytovnách není podle havajského úřadu pro výjimečné situace dostatek místa pro všechny, proto byli obyvatelé mimo oblasti očekávaných povodní vyzváni, aby od čtvrtka zůstali doma. Řada lidí se již v minulých dnech v očekávání výjimečné situace předzásobila potravinami a vodou.

„Čekáme to nejhoší a doufáme v to nejlepší. Někdo může říct, že to přeháníme a měli bychom být zdrženlivější. Ale opravdu nechceme čekat do poslední chvíle a pak mít všude lidi – v práci, ve škole – kteří se snaží dostat do svých domovů,“ podotkl starosta Honolulu Kirk Caldwell.

Americké námořnictvo již začalo přemisťovat své lodě a ponorky z přístavu Pearl Harbor, odkud míří do bezpečné vzdálenosti.

Za půl století jen dva hurikány

Za posledních šedesát let zasáhly Havaj jen dva hurikány a dvě tropické bouře. V roce 1959 to byl hurikán Dot, v roce 1992 hurikán Iniki, v roce 2014 tropická bouře Iselle a před dvěma lety tropická bouře Darby, uvádí americká zpravodajská stanice CNN.

Havaj se od května potýkala se sopečnou aktivitou vulkánu Kilauea. Na Velkém ostrově pokryla láva plochu o rozloze 35 kilometrů čtverečních. Od devátého srpna je ale v oblasti klid a láva už se nevlévá do oceánu, tudíž v souvislosti s hurikánem nehrozí nebezpečí.