„Povinnost je povinnost a rozkaz je rozkaz.“ Ruští veteráni vzpomínali na invazi do Československa

Veteráni vzpomínali v ruském Volgogradu na okupaci Československa (zdroj: ČT24)

Na výročí invaze ze srpna 1968 vzpomínali i tehdejší okupanti. Bývalí příslušníci sovětské armády se sešli v ruském Volgogradě. Od svazu veteránů dostali pamětní medaile a ujišťovali se, že tehdy udělali správnou věc.

Jednotky první linie se ocitly na území Československa už v časných ranních hodinách 21. srpna. Tehdejší výsadkář Vasilij Žemčužnov přistál na ruzyňském letišti, náklad prý musel být vyložen do minuty. Někteří vojáci překročili hranice v letadlech, jiní v autech a tancích.

„Nevím, možná to od nás nebylo správné, možná ano, ale povinnost je povinnost, rozkaz je rozkaz,“ uvedl účastník invaze Nikolaj Milovanov.

Kvůli padesátému výročí Operace Dunaj dorazili do Volgogradu veteráni z různých ruských měst, i několik set kilometrů vzdálených. Navštívili místo vojenské slávy a pomník hrdinům.

Veteráni při této příležitosti převzali medaile - dodnes tvrdí, že nestříleli jako první. „Bránil jsem se, a proto jsem i já musel v Ostravě střílet, ne ze samopalu, ale jen z pistole jsem vystřelil na výstrahu,“ konstatoval další z účastníků invaze Nikolaj Arapov.

Padlé ruské vojáky považují veteráni za hrdiny. „Kdyby na naší straně nebyli mrtví, pak byste nestříleli. A jak tedy naši zemřeli? Oficiálně jich bylo 105, ale bylo jich víc,“ je přesvědčen jeden z veteránů Gennadij Tichonij.

Bývalí sovětští vojáci na akci zhlédli i film, v němž autoři mluví o mírumilovných sovětských vojácích, kteří prý na poslední chvíli zabránili třetí světové válce. Rozpoutat ji podle autorů chtělo NATO.