„Viděl jsem, jak přede mnou mizí silnice.“ Svědci popisují pád mostu na severu Itálie

Rozpadl se, jako by byl z mouky. Tak popsala deníku La Repubblica pád části dálničního viaduktu v severoitalském Janově žena, která se podle svých slov nacházela v osudném okamžiku v bezprostřední blízkosti Morandiho mostu. Další svědci uvedli, že neštěstí odstartoval úder blesku. Několik osob z trosek viaduktu téměř zázračně vyvázlo nebo jen těsně před neštěstím uniklo.

K takřka zázračným se řadí případ Davideho Capella, který jel přes Morandiho most v okamžiku pádu. „Viděl jsem, jak silnice přede mnou mizí, a zůstal jsem zkamenělý a bezmocný ve svém autě, které letělo dolů,“ uvedl. Jeho auto ale nedopadlo tvrdě a Davide se z něj dokázal sám dostat. „Kolegové říkají, že to byl zázrak,“ dodal Capello.

Podobně vyvázl řidič kamionu, o kterém informoval web deníku Corriere Della Sera. „Vylíčil nám, že uslyšel obrovský rachot a následně byl vymrštěn z kamionu, který spadl. On se zachránil pouze s poraněnou kyčlí a ramenem,“ uvedl reportér italského listu.

Štěstí měl také Corrado Cusano, který podle svých slov projel po kritické části mostu deset nebo dvacet sekund před jejím zhroucením. „Otočil jsem se a viděl, jak most padá,“ řekl ve vysílání televize Rai. Potvrdil, že za ním byla spousta vozů, „protože jsme stáli v koloně“.

„Blesk zasáhl most a ten šel dolů“

„Blesk udeřil do spodku pilíře. Hned poté se začal drolit beton a pak se všechno zhroutilo a byl konec světa,“ citovala La Repubblica člena čtyřčlenné rodiny, která tragédii přihlížela. Rodina se v péči psychologů vzpamatovává ze šoku.

„Viděli jsme, jak stavba povolila a potom spadl dolů první kamion,“ popsali svědci. Další svědek řekl agentuře ANSA: „Bylo krátce po půl dvanácté, když jsme viděli, jak blesk zasáhl most, a poté jsme viděli, že most jde dolů.“

Rozrušená byla i další přihlížející: „Mám tu scénu pořád před očima. Lidi, kteří padali, jak se most rozpadal. Náklaďáky, auta.“ Před pádem části viaduktu k němu žena směřovala po ulici pod ním. „Byla jsem deset metrů od mostu, když se zhroutil, jako by byl z mouky. (…) Byl to zázrak, ale je mi líto těch ubohých lidí, protože most už měl problémy,“ řekla obyvatelka Janova o jedné z nejvýznamnějších dopravních tepen města.

„Pohled je to opravdu apokalyptický, jako by dopadla bomba,“ popsal reportér deníku La Repubblica místo neštěstí, kde v tom okamžiku silně pršelo. Uvedl také, že zaslechl informaci o dívce, která procházela pod viaduktem a utrpěla vážná zranění, smrt jí ale podle něj nehrozí.

Události ČT: Pád mostu na předměstí Janova (zdroj: ČT24)
Vydáno pod