Na španělském festivalu se zřítila lávka, zranění utrpělo přes tři sta lidí

Zřícená lávka na španělském festivalu zranila stovky lidí (zdroj: ČT24)

Stovky lidí se v neděli večer zranily v severošpanělském pobřežním městě Vigo, když se pod nimi zřítila dřevěná lávka postavená pro účastníky hudebního festivalu. Podle serveru BBC utrpělo zranění přes tři sta lidí. Většina lidí vyvázla s pohmožděninami, devět osob ale skončilo v nemocnici.

Incident se stal krátce před půlnocí, kdy přítomní sledovali vystoupení raperra Relse B z Mallorky. Dřevěná lávka dlouhá třicet a široká deset metrů se pod davem prolomila a část lidí spadla do moře.

Podle svědků nastala panika, jak se lidé hromadně snažili dostat do bezpečí. „Podlaha se propadla, byla to záležitost pěti vteřin, všichni jsme spadli, lidé padali na mě, měla jsem problém vstát,“ popsala situaci pro místní list jedna z návštěvnic festivalu Aitana Alonsová, kterou cituje BBC. Nejprve jí noha uvízla ve vodě, za pomoci ostatních se jí ale nakonec podařilo z místa dostat.

V tu chvíli bylo na molu mnoho lidí. Slyšeli jsme prasknutí a pak se najednou všechno zhroutilo. Byli jsme mezi dřevěnými prkny a cementem. Lidi křičeli, snažili se dostat se ven, ale nemohli.
Svědek pádu lávky

Většina přítomných byli teenageři, kteří nechali baťohy i mobily poházené na místě, uvádí BBC. Většina z více než tří set zraněných má pohmožděniny, někteří ale utrpěli i zlomeniny a zranění hlavy.

O zraněné se začali starat zdravotníci a do vody byli vysláni potápěči, aby zkontrolovali, zda někdo nezůstal uvězněn pod konstrukcí. Policie ale nemá informace, že by si neštěstí vyžádalo lidské životy. 

Starosta města oznámil, že proběhne vyšetřování, co incident způsobilo. Zatím není jasné, zda byla lávka přetížená, nebo špatně zkonstruovaná, píše BBC. Rapper Rels B poslal zraněným vzkaz přes sociální sítě, v němž jim popřál hodně sil. Festival, kterého se účastní až 160 tisíc lidí, podle úřadů bude pokračovat.