Další útok ve Volgogradu: Výbuch v trolejbusu zabil 14 lidí

Volgograd - Nejméně 14 mrtvých a 28 zraněných si dnes vyžádal výbuch bomby v trolejbusu v ruském Volgogradu. K explozi došlo necelých 24 hodin po sebevražedném atentátu na tamním hlavním vlakovém nádraží, při němž zahynulo 17 lidí a dalších 37 bylo zraněno. Stejně jako v neděli šlo i dnes o sebevražedný útok; došlo k němu kolem 8:10 moskevského času v ranní špičce, trolejbus navíc stavěl u tamní nemocnice a převážel řadu rodinných příslušníků mířících za účastníky nedělního incidentu. Mezi oběťmi jsou dvě malé děti. Ve Volgogradu panuje strach, mnozí obyvatelé se bojí používat veřejnou dopravu a raději chodí pěšky.

Dnešní výbuch má podle ruských vyšetřovatelů opět na svědomí sebevražedný atentátník, původní informace přitom uváděly, že explodovala bomba volně umístěná v soupravě trolejbusu. K odpovědnosti za nedělní ani dnešní výbuch se zatím nikdo nepřihlásil. Akce následovaly několik měsíců poté, co čečenský povstalecký vůdce Doku Umarov vyzval k novým útokům proti civilním cílům v Rusku včetně Soči, kde za 40 dní začnou zimní olympijské hry.

„Již nyní lze předběžně říci, že výbušné zařízení v trolejbusu odpálil sebevražedný atentátník, muž. Části jeho těla byly nalezeny a odeslány k analýze DNA, abychom ho identifikovali,“ řekl mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin. Dnešní výbuch nálože o síle nejméně čtyř kilogramů klasické trhaviny byl podle něj tak silný, že „z trolejbusu zůstala fakticky jen kostra a střecha chybí“ a tlaková vlna „vyrazila okna v protější pětipodlažní budově“. Podle místní stanice Vesti-Volgograd byl výbuch slyšet několik kilometrů daleko. Ve městě nastal dopravní kolaps, zhroutilo se i telefonické spojení. 

Vyšetřovatelé podle Markina zkoumají místo činu i záběry z pouličních kamer a vyslýchají svědky, včetně těch pasažérů z trolejbusu, kteří útok přežili a jsou s to vypovídat. Místní kriminalisty posilují experti z moskevského ústředí, jakož i z jihu Ruska a severního Kavkazu.

Ve Volgogradu jde za posledního čtvrt roku už o třetí sebevražedný útok. V říjnu tam zabila atentátnice v autobuse šest lidí a sebe. Pachatelkou tehdy byla Dagestánka Naida Achijalovová, manželka jednoho z extremistických vůdců Dmitrije Sokolova.

Na volgogradském nádraží v neděli vybuchla podle vyšetřovatelů nálož o síle nejméně deseti kilogramů TNT, která zabila 17 lidí a více než čtyři desítky dalších zranila, pět z nich je v kritickém stavu. V obou případech byla podle Markina nálož prošpikována díly zvyšujícími ničivý účinek, a to „potvrzuje vyšetřovací verzi o spojitosti obou útoků“. Podle mluvčího je možné, že teroristé vyrobili obě nálože v jednom místě. Každopádně si místo a čas obou útoků vybrali tak, aby způsobili co nejvíce obětí.

USA, Čína, Izrael, Ukrajina, Německo, Francie a další státy odsoudily teroristické útoky, které postihly ruský Volgograd, a vyjádřily soustrast obětem a pozůstalým. „Tyto útoky proti civilnímu obyvatelstvu znovu ukazují důležitost boje proti terorismu,“ praví se v prohlášení českého ministerstva zahraničí. To teroristické útoky ve Volgogradu odsoudilo jako „barbarské činy“ a vyjádřilo soustrast a solidaritu rodinám a příbuzným jejich obětí.

Mezi 27 hospitalizovanými je i těžce zraněné nemluvně, jehož věk experti odhadli na osm měsíců. Podle vicepremiérky Olgy Goloděcové kromě tohoto dítěte, jehož rodiče nejspíše zahynuli, jsou v kritickém stavu ještě další dva pacienti. 

Ve Volgogradu panuje strach

Podle ruských médií se mnozí obyvatelé města bojí používat veřejnou dopravu, vysedají z autobusů a tramvají a jdou podél silnic pěšky. Ve volgogradské městské dopravě se chystají zavést hlídky dobrovolníků a lidé také musí počítat s častou policejní kontrolou osobních dokladů. Experti nicméně vybízejí obyvatele, aby nepodléhali strachu a panice. „Terorismus na svátky je obvyklá taktika bojůvek. Panika a bezmoc jsou ale tím, čeho teroristé chtějí dosáhnout, a tomu musíme čelit,“ řekl agentuře RIA Novosti psychiatr a kriminalista, ředitel Střediska právní a psychologické pomoci v extrémních situacích Michail Vinogradov. Místní gubernátor Sergej Boženov vyhlásil ve městě a v přilehlé oblasti od dnešního dne do 3. ledna smutek za oběti útoků.

Stále není jisté, kdo v neděli útočil

Vyšetřovatelé včera nejprve za pravděpodobnou vražedkyni označili šestadvacetiletou vdovu po dagestánských islamistech Oksanu Aslanovovou, jejíž hlava se na místě činu našla. Později ale objevili důkazy naznačující, že atentátníkem mohl být muž slovanského vzhledu, který měl výbušninu v batohu. Podle ruských médií vyšetřovatelé nevylučují ani možnost, že útočili oba. Podle agentury Interfax, která se odvolává na zdroj z bezpečnostních složek, nedělní útok patrně spáchal někdejší zdravotník Pavel Pečonkin z Marijské autonomní republiky, údajně od loňského roku člen jedné z teroristických skupin působící v Dagestánu na severním Kavkaze. S definitivní identifikací atentátníka se čeká na analýzu DNA.

V Rusku posilují bezpečnostní opatření

K nedělnímu teroristickému činu se už vyjádřili ruský prezident Vladimir Putin i premiér Dmitrij Medvěděv. Oba slíbili zraněným a pozůstalým po obětech veškerou možnou pomoc a nařídili podrobné vyšetřování. Ministerstvo vnitra zvýšilo bezpečnostní opatření na nádražích a letištích po celém Rusku.

Putin nařídil řediteli ruské kontrarozvědky (FSB) Alexandru Bortnikovovi urychleně odletět do Volgogradu. Ministr pro mimořádné události Vladimir Pučkov přislíbil pozůstalým pomoc: každé rodině milion rublů (asi 600 000 Kč), zranění mají dostat od 200 000 do 400 000 rublů. Ministerstvo také vypraví zvláštní letadlo, které má přepravit zraněné do Moskvy.

V Rusku je nyní potřeba počítat s tím, že zde nejspíš dojde k dalším pumovým atentátům, varoval už po nedělním útoku spolupracovník ruské speciální protiteroristické jednotky Alfa Alexej Filatov. Hrozba je podle něj nyní větší, protože teroristé mohou více zapůsobit na veřejnost. Bezpečnostní opatření se zvýšila kolem Soči, kde budou brzy zimní olympijské hry, takže teroristé zaútočí v jiných městech, jako je Volgograd, vysvětlil. „Můžeme očekávat další podobné útoky,“ varoval Filatov.

Mezinárodní olympijský výbor ale nepochybuje, že ruské úřady budou s to zajistit bezpečnost her, do jejichž zahájení zbývá méně než šest týdnů. „Na olympiádě za bezpečnost odpovídají místní úřady a nemáme žádné pochyby, že ruské úřady se s tím úkolem vyrovnají,“ řekla mluvčí výboru. O bezpečnost sportovců se podle svého mluvčího Alexandra Klimenta nebojí ani Český olympijský výbor, bezpečnostní opatření v dějišti her jsou podle něj na velmi vysoké úrovni. Výbor je průběžně v kontaktu s organizátory.

Sebevražedné pumové útoky, páchané často takzvanými černými vdovami, tedy manželkami zabitých povstalců, otřásají Ruskem po celé roky. Drtivá většina z nich se ale omezuje na oblasti severního Kavkazu, která je centrem aktivit povstalců usilujících o vytvoření islámského státu. To, že se Volgograd stal cílem atentátu od října již potřetí, může podle analytiků naznačovat, že ozbrojenci chtějí tímto způsobem ukázat, jak daleko dosáhnou mimo hranice své neklidné oblasti.

Největší teroristické útoky v Rusku za posledních pět let

  • 27. listopadu 2009 - Teroristický útok na Něvský expres na trati mezi Moskvou a Petrohradem si vyžádal 28 obětí a přes 90 zraněných; vlak vykolejil po explozi nálože.
  • 29. března 2010 - Sebevražedné atentátnice odpálily tři kilogramy trhaviny v moskevském metru; výbuchy usmrtily 40 lidí a na 100 osob bylo zraněno. K atentátu se přihlásil vůdce severokavkazských povstalců Doku Umarov.
  • 9. září 2010 - Sebevražedný atentát ve Vladikavkazu u vjezdu na tržiště zabil 17 lidí a přes 160 jich zranil.
  • 24. ledna 2011 - Sebevražedný útočník odpálil nálož na moskevském letišti Domodědovo: 37 lidí zemřelo, 70 bylo zraněno
  • 3. května 2012 - Dva sebevražedné atentáty v dagestánské Machačkale si vyžádaly nejméně 14 obětí a stovku zraněných. První útočník se odpálil, když policisté kontrolovali dokumenty řidiče jednoho z automobilů, druhý, když na místě byli záchranáři.
  • 28. srpna 2012 - Sebevražedná atentátnice se odpálila ve vesnici Čilkej v severokavkazském Dagestánu v domě místního islámského duchovního. Kromě ní přišlo o život dalších šest lidí.
  • 20. května 2013 - Čtyři mrtvé a téměř 40 zraněných si vyžádaly výbuchy náloží ve dvou autech v Machačkale.
  • 21. října 2013 - Nejméně sedm lidí, včetně sebevražedné atentátnice, zabil a další třicítku osob zranil výbuch v autobusu ve Volgogradu.
  • 27. prosince 2013 - Tři mrtvé si vyžádal bombový útok v jihoruském Pjatigorsku, správní metropoli Severokavkazského federálního okruhu, jehož součástí jsou i autonomní republiky Dagestán, Ingušsko nebo Čečensko.
  • 29. prosince 2013 - Při sebevražedném atentátu na železničním nádraží ve Volgogradu na jihu Ruska zemřelo nejméně 17 lidí a přes tři desítky osob utrpěly zranění.