Sedm vražd za hodinu. Brazílie se zařadila mezi nejnebezpečnější země světa

V Brazílii bylo loni denně zavražděno 175 lidí, což je v průměru sedm vražd za hodinu. Vyplývá to ze statistiky brazilské nevládní organizace, o níž informovala agentura EFE. Latinskoamerická země se tak zařadila mezi desítku zemí s nejvyšším počtem vražd na světě.

Obětí vraždy se loni stalo ve více než dvousetmilionové Brazílii 63 880 lidí, což je asi o tři procenta více než v roce 2017. Na sto tisíc obyvatel připadalo téměř 32 vražd, v roce 2016 to bylo o dvě méně.

„Násilí v Brazílii si vyžádalo tolik mrtvých jako v zemích válečných konfliktů,“ uvedla ředitelka neziskové organizace Brazilské fórum pro bezpečnost občanů Samira Buenová při zveřejnění statistiky.

Ve většině země se sice počet vražd snížil, celkovou statistiku ale zvýšily údaje ze států na severu Brazílie, které patří k vůbec nejchudším. Smutné prvenství drží Rio Grande do Norte s 68 vraždami na sto tisíc obyvatel, za ním jsou státy Acre (64) a Ceará (59). Naopak nejméně vražd na počet obyvatel se stalo v nejbohatším státě Sao Paulo.

  • Latinskoamerické státy patří mezi nejnebezpečnějším na světě. Například v Kolumbii připadá podle OSN na 100 tisíc obyvatel 27 vražd, ve Venezuele 57 vražd a v Salvadoru dokonce 109 vražd, uvádějí údaje z roku 2015. Problémové je i Mexiko. Na 100 tisíc obyvatel tam loni připadalo přibližně 20 vražd.

Na vysoké kriminalitě v Brazílii se podílí zejména organizovaný zločin a boj drogových gangů o území. Vzrostl ale také počet lidí, kteří zemřeli při zásazích policie proti organizovanému zločinu. Podle nevládní statistiky zemřelo takto v porovnání s rokem 2016 o pětinu více lidí a v průměru jich bylo čtrnáct za den.

V Riu musela zasáhnout armáda

V celé zemi zemřelo loni při policejních zásazích přes pět tisíc lidí, nejvíce (1127) ve státě Rio de Janeiro. Vysoká kriminalita v tomto třetím nejlidnatějším brazilském státě byla důvodem, proč prezident Michel Temer letos v únoru podepsal dekret, na jehož základě tam velení nad policií převzala do konce roku federální armáda.

Podle některých kritiků ovšem toto bezprecedentní opatření zintenzivní policejní razie a zvýší počet obětí z řad nevinných obyvatel.

Brazilské bezpečnostní složky jsou známé svým nekompromisním a tvrdým postupem vůči drogovým gangům a dalším kriminálním skupinám. Při zásazích, které se často konají v chudinských čtvrtích velkoměst, ale mnohdy přicházejí o život civilisté.

V březnu šokovala Rio de Janeiro vražda oblíbené radní, která bojovala za práva chudých a menšin. Sama vyrostla v chudinské čtvrti Maré na severu Ria de Janeiro, ve které bojují o moc dva zločinecké gangy a která je proto často terčem policejních razií. Radní byla proti tomu, aby moc nad bezpečnostními složkami převzala armáda.

Brazilská armáda zabavila v Riu de Janeiro tisíce zbraní
Zdroj: Antonio Lacerda/EFE/ČTK

Vdova: Kdo zabije policistu, je ve favele král

Pacifikační program, který brazilská vláda v roce 2008 spustila s cílem vytlačit drogové gangy z favel a zřídit v nich trvalá policejní stanoviště, zcela selhal, upozornila loni na podzim bývalá policejní ombudsmanka státu Rio de Janeiro Julita Lemgruberová. 

Před mistrovstvím světa ve fotbale a olympijskými hrami se násilí podařilo zmírnit jen přechodně. „Když zabijete policajta, jste ve favele král,“ prohlásila vdova po jednom z policistů.

Vydáno pod