OBRAZEM: Uniklo vám zatmění Měsíce? Podívejte se na nejlepší záběry z celého světa

Milionům lidí na celém světě kromě Severní Ameriky a většiny ostrovů v Tichém oceánu se naskytla mimořádná příležitost sledovat úplné zatmění Měsíce. Nejdelší zatmění přirozené družice Země v 21. století trvalo 103 minut. V České republice však pozorování večerní oblohy na mnoha místech komplikovala oblačnost nebo déšť. Podívejte se na nejlepší záběry z celého světa i od čtenářů webu ČT24.

Před úplným zatměním řada lidí na obloze pozorovala i částečné zatmění, které znovu následovalo i po úplném zastínění. Měsíc tak ve stínu Země strávil celkem 3 hodiny a 54 minut, informovala agentura Reuters. V ČR začalo úplné zatmění ve 21:30 a skončilo ve 23:13. 

Ke sledování neobvyklého nebeského úkazu se sešli lidé například u jihoafrického mysu Dobré naděje, na Rudém náměstí v Moskvě i u ikonické budovy opery v Sydney. V Austrálii si řada lidí zaplatila, aby mohla úplné zatmění sledovat v sydneyské hvězdárně.

Svět sledoval úplné zatmění Měsíce, nejdelší v tomto století (zdroj: ČT24)

„Přesně o tomhle je život: O magických okamžicích, jako je tento,“ řekl agentuře Reuters Teddy Muthusi, který zatmění sledoval v parku Uhuru v keňské metropoli Nairobi. „Je to prostě nádherné,“ dodal.

Speciální výhled měl ruský kosmonaut Oleg Artěmjev, který astronomický úkaz fotografoval z Mezinárodní kosmické stanice ISS.

Podle hinduistů nebeská tělesa Slunce a Měsíc při zatmění vydávají negativní energii, a tak velká řada chrámů v Indii zůstala zavřená. V somálské metropoli Mogadišu zamířily během zatmění stovky lidí do mešit na zvláštní modlitby. Rozjímáním strávili zatmění také ultraortodoxní Židé v Izraeli, napsala agentura Reuters.

V Česku stovky lidí přišly zatmění sledovat například na hvězdárnu Astronomického ústavu v Ondřejově u Prahy. Pozorování zpočátku ztěžovala oblačnost, nejprve proto přirozenou družici Země nebylo vidět. Až po desáté hodině se oblačnost začala protrhávat a v druhé půli zatmění byly podmínky pro pozorování mnohde velmi dobré.

V Brně vyrazily stovky lidí sledovat zatmění do okolí hvězdárny na Kraví hoře. Kolem deváté hodiny se sice nad Špilberkem ukázal srpek Měsíce, ale o půl hodiny později zmizel v husté oblačnosti a poté začalo pršet. Až po desáté hodině se Měsíc znovu matně objevil, zřetelně byl vidět až o hodinu později před koncem zatmění.

Zážitek tak měli spíše z blesků, které křižovaly nebe, ze světelných instalací v parku a z dokumentu o Měsíci promítaného na zeď hvězdárny. Lidé přišli do parku i na koupaliště, kam byl večer vstup zdarma.

Smůlu měli tentokrát obyvatelé Severní Ameriky a většiny ostrovů v Tichém oceánu. Podle americké vesmírné agentury NASA se Severoameričané mohou těšit na zatmění Měsíce, které nastane 21. ledna 2019. Lidé v Evropě, Africe, Asii, Austrálii a naprosté většině Jižní Ameriky měli kromě zatmění Měsíce v noci na sobotu možnost sledovat ještě další úkaz: neobvykle jasnou planetu Mars, která se dostala do velké opozice se Sluncem.