Další bojkot? Na ZOH v Soči odmítá jet i Hollande

Paříž - Počet významných státníků, kteří se rozhodli nejet podpořit své sportovce na olympiádu v ruském Soči, se dál rozrůstá. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius neúčast předních politiků, včetně prezidenta Francoise Hollanda, oznámil v rádiu. Důvod ale neuvedl, stejně jako minulý týden německý prezident Joachim Gauck. Ten za svůj „bojkot“ dostal údajně vynadáno od kancléřky Angely Merkelové. Aktivisté politiky vyzvali, aby olympiádu bojkotovali kvůli porušování lidských práv v Rusku.

Stejně jako Gauck ani Fabius neúčast předních francouzských představitelů na olympiádě nezdůvodnil. „Nemáme v plánu tam být. Přeji těmto hrám hodně úspěchů,“ konstatoval pouze francouzský ministr zahraničí. Zpravodajské servery ovšem připomněly, že i ve Francii zaznívá kritika úrovně dodržování lidských práv v Rusku.

Jako první z čelných evropských státníků potvrdil svůj úmysl nejet do Soči německý prezident Gauck (více zde). Podle aktuálního vydání magazínu Der Spiegel to vyvolalo negativní reakci Merkelové. Prezident prý kancléřský úřad o svých úmyslech předem neinformoval a jeho vedení se to tak dozvědělo až z médií. Prezidentský úřad to ale popřel.

O Merkelové se každopádně ví, že podle ní může udělat víc pro budoucí změny pozornost veřejnosti. Stejného názoru je i britský premiér David Cameron. Ten už bojkot dřív vyloučil s tím, že chování ruské vlády je lepší řešit na místě.

Gauckovo rozhodnutí naopak velmi potěšilo německé organizace a osobnosti zasazující se za dodržování lidských práv. „Jelikož se nevyslovili pro bojkot olympiády sportovci, kteří se na závody roky připravují, považujeme odřeknutí návštěvy Soči od spolkového prezidenta za zvlášť silné znamení,“ podotkl mluvčí Human Rights Watch Wolfgang Büttner.

Olympiádu v Soči už se rozhodli dříve bojkotovat umělci a aktivisté jako třeba Stephen Fry, Harvey Fierstein a Lady Gaga, kteří vyzvali další osobnosti, aby do Soči nejezdily, a to v reakci na nový ruský zákon, jenž kriminalizuje homosexuální propagandu.

ZOH se v Soči budou konat od 7. do 23. února. Následující měsíc, od 7. do 16. března, se pak uskuteční paralympijské hry.

Zimní olympiáda je vnímána jako oblíbený projekt a věc osobní prestiže prezidenta Vladimira Putina, který chce za každou cenu předejít jakémukoli ohrožení jejího průběhu. Koncem srpna podepsal výnos zpřísňující bezpečnostní opatření. Začnou platit 7. ledna a potrvají do 21. března.