První politický bojkot: Do Soči nepřijede německý prezident Gauck

Berlín - Na zimní olympijské hry v ruském Soči se nedostaví německý prezident Joachim Gauck. Jde o prvního významného politika, jenž se rozhodl hry bojkotovat. Píše o tom německý týdeník Der Spiegel. Podle jeho informací tak Gauck reaguje na soustavné porušování lidských práv v Rusku. Český prezident Miloš Zeman v pořadu Českého rozhlasu Hovory z Lán uvedl, že olympiádu bojkotovat nebude, je ale připraven v Rusku říct svůj názor.

Německý týdeník tvrdí, že Gauck o svém rozhodnutí nezúčastnit se v únoru olympiády v Soči informoval Kreml minulý týden. Německý prezident tak nejspíš reaguje na chování ruské vlády, která dle jeho názoru dává zelenou porušování lidských práv a potírá opozici.

Gauck je bývalý luteránský pastor a sehrál klíčovou roli v rámci východoněmeckého protestního hnutí před pádem berlínské zdi. Od svého zvolení prezidentem v březnu 2012 opakovaně kritizoval Rusko, jež podle něj nefunguje jako právní stát a prosazuje v první řadě imperialismus.

Německý prezident proto odmítl jakékoli oficiální návštěvy Ruské federace. V červnu se sice Gauck se svým protějškem Vladimirem Putinem měli setkat, nakonec ale došlo ke „zkřížení plánů“ a státníci se nepotkali, píše britský The Guardian.

Vladimir Putin
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP Photo

K bojkotu už vyzvali aktivisté i Lady Gaga

Olympiádu v Soči už se rozhodli dříve bojkotovat umělci a aktivisté jako třeba Stephen Fry, Harvey Fierstein a Lady Gaga, kteří vyzvali další osobnosti, aby do Soči nejezdili, a to v reakci na nový ruský zákon, jenž kriminalizuje homosexuální propagandu.

Fry dokonce poslal britskému premiérovi Davidu Cameronovi dopis, ten ale bojkot vyloučil s tím, že zaujatost ruské vlády vůči gayům je lepší řešit na místě. Cameronův postoj upřednostňuje i německá kancléřka Angela Merkelová, podle níž může pozornost věřejnosti udělat víc pro budoucí změny než bojkot.

Také Zeman poletí do Soči fandit českým sportovcům. Strávit tam má celkem dva dny. V Ruské federaci se má zúčastnit recepce hlav států, kterou pořádá prezident Putin spolu s ministrem sportu. „Já mohu na případné tiskové konferenci klidně říci, že s tímto vystupováním, ač sám heterosexuál, nesouhlasím, protože si myslím, že sexuální orientace je soukromou věci každého z nás a že by se vůbec neměla plést do politiky,“ prohlásil Zeman v pořadu Hovory z Lán.

Homosexuálové na ulici
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Homofobní zákon vyvolal kritické ohlasy po celém světě

Zákon, který zavádí vysoké pokuty za „propagandu netradičních sexuálních vztahů mezi nezletilci“ schválili ruští poslanci v červnu. Organizace Human Rights Watch ho následně odsoudila jako „porušení práv“ gayů a leseb, bisexuálů a transsexuálů. Obavy z uplatňování nového zákona v praxi přitom vyjádřil i úřední ombudsman Vladimir Lukin (o novém ruském zákonu více zde).

Autoři zákona argumentují potřebou ochránit děti před propagandou spočívající v „šíření informací zaměřených na formování netradičních sexuálních postojů u nezletilých“, „šíření informací o přitažlivosti netradičních sexuálních vztahů, zkreslených představ o společenské rovnosti tradičních a netradičních sexuálních vztahů či vnucování informací o netradičních sexuálních vztazích, vyjadřující zájem k takovým vztahům“.

  • ZOH se v Soči budou konat od 7. do 23. února. Následující měsíc, od 7. do 16. března, se pak uskuteční paralympijské hry.
  • Zimní olympiáda je vnímána jako oblíbený projekt a věc osobní prestiže prezidenta Vladimira Putina, který chce za každou cenu předejít jakémukoli ohrožení jejího průběhu. Koncem srpna podepsal výnos zpřísňující bezpečnostní opatření. Začnou platit 7. ledna a potrvají do 21. března (více o přípravách na olympiádu čtěte zde).