Trump nabídl Íránu novou jadernou smlouvu, tu Obamovu označil za katastrofu

Spojené státy jsou připraveny uzavřít s Íránem novou jadernou smlouvu, která by nahradila dřívější smluvní „katastrofu“. Na shromáždění válečných veteránů v Kansas City to oznámil americký prezident Donald Trump, který zároveň pochválil Severní Koreu za likvidaci části areálu pro starty raket.

„Uvidíme, co se bude dít, ale jsme připraveni ke skutečné dohodě, nikoli k takové katastrofě, kterou dojednala dřívější vláda,“ prohlásil prezident, který ještě v pondělí teheránské vedení varoval před „následky, jakým v dějinách čelil dříve jen málokdo“. Reagoval tak na slova íránského prezidenta Hasana Rouháního, že „Amerika by měla vědět, že válka s Íránem je matkou všech válek“.

Trumpova vláda vypověděla jadernou dohodu s Íránem v květnu. Smlouvu z roku 2015 kromě USA podepsaly Británie, Francie, Německo, Rusko a Čína. Dohoda, sjednaná za vlády Trumpova předchůdce Baracka Obamy, umožnila Íránu zmírnit svou izolaci díky odstranění části mezinárodních sankcí výměnou za to, že Teherán omezil svůj jaderný program a zavázal se, že se nepokusí vyrobit jaderné zbraně.

Summit s Kimem zafungoval, je přesvědčen Trump

Trump v projevu komentoval i zprávy o tom, že Severní Korea začala bourat budovy v areálu, který využívala k vývoji motorů pro balistické rakety a k vypouštění družic. Satelitní snímky podle šéfa Bílého domu ukazují, že „fantastický“ summit, při němž v Singapuru v červnu jednal se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, „nejspíš zafungoval velmi dobře“.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo nicméně optimismus mírnil. Jakkoli je informace plně v souladu se sliby Pchjongjangu, musí ji podle něj ještě potvrdit mezinárodní pozorovatelé, píše agentura AP.

Trump rovněž ocenil, že pokračuje jednání se Severní Koreou o návratu ostatků amerických vojáků, kteří zahynuli během korejské války. „Doufám, že se už velmi brzy začnou vracet do vlasti, aby nalezli klid v americké půdě,“ řekl prezident.