Zachránci migrantů na moři musí dodržovat mezinárodní právo, řekla Merkelová. Jejich práce si ale váží

Události ČT: Výroční tisková konference kancléřky Merkelové (zdroj: ČT24)

Německá kancléřka Angela Merkelová si váží práce lidí, kteří zachraňují migranty ve Středozemním moři. Musí podle ní ale dodržovat právo a ctít teritoriální vody Libye. Uvedla to na letní tiskové konferenci v Berlíně, na které mluvila mimo jiné také o summitu amerického a ruského prezidenta, vztazích USA a Evropy nebo Izraeli.

Na téma migrace byla šéfka německé vlády dotazována opakovaně, především kvůli stále se přitvrzujícímu postoji Itálie, která odmítá přijímat lodě neziskových organizací, na jejichž palubě jsou zachránění běženci.

„Samozřejmě si vážím práce civilních záchranářů,“ reagovala na jeden z takových dotazů Merkelová. Později ještě řekla, že si této práce „výslovně váží“. Obecně je podle Merkelové záchrana uprchlíků na moři mezinárodním úkolem, z něhož není možné se vyvléknout.

Zároveň ovšem poznamenala, že je nutné dodržovat mezinárodní právo a respektovat teritoriální vody Libye, odkud na cestu přes Středomoří do Evropy v jednoduchých gumových člunech vyráží velká část migrantů.

Uvedla také, že ani na vrcholu vládního sporu s CSU o migraci nemyslela na odchod z čela vlády. Zdůraznila, že spor byl zásadního charakteru a bylo nutné ho vyřešit, i když to zabralo určitý čas. Zároveň vyjádřila pochopení pro to, že v důsledku část veřejnosti ztratila ve vládu důvěru. Chce ji znovu obnovit prací v příštích měsících.

Americký a ruský prezident by se měli normálně scházet

Kancléřka odpovídala také na dotazy týkající se pondělního summitu amerického a ruského prezidenta v Helsinkách. Vyjádřila názor, že by se znovu mělo stát normálním, aby se prezidenti těchto států scházeli.

Je podle ní také důležité, aby se Evropa nadále snažila hledat shodu se Spojenými státy, protože i přes spory jde stále o klíčového partnera. Zároveň ale zopakovala své vyjádření, že Evropa už se nemůže na sílu USA tolik spoléhat.

Merkelová uvedla, že tradiční rámec mezinárodních vztahů je pod silným tlakem. Přesto je podle ní transatlantická spolupráce a spolupráce s americkým prezidentem klíčová a ona se o ní bude nadále snažit. Je přesvědčena, že je třeba hledat taková řešení sporů, z nichž mohou profitovat obě strany, nikoli proti sobě bojovat například cly, která škodí všem.

Šéfka německé vlády také uvedla, že „bere na vědomí“ tvrdou kritiku, kterou v posledních týdnech americký prezident Donald Trump adresoval Německu. Trumpovu motivaci podle svých slov nehledala a reagovat se snaží věcnou argumentací.

V souvislosti s novým izraelským zákonem, který definuje Izrael jako stát židovského národa, Merkelová řekla, že rozumí kontroverzi debaty, která zákon obklopuje. Vměšovat se do ní ale nechce. Zároveň zdůraznila nutnost ochrany menšin a vyjádřila pevné přesvědčení, že existuje právo na existenci židovského demokratického státu, stejně jako na existenci palestinského státu.