Londýn vymýšlí rezervní plán, aby po brexitu nemusel budovat hranici mezi Irsky

Události: Londýn představil rezervní řešení pro hranici mezi Irsky (zdroj: ČT24)

Británie navrhuje po svém odchodu z Evropské unie ponechat případné záložní řešení budoucího pohraničního režimu mezi Severním Irskem a Irskou republikou nejdéle do prosince 2021, kdy by měla být hotová trvalá dohoda. Vyplývá to z dokumentu, který Londýn zveřejnil. Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier nový návrh Spojeného království přivítal, dodal ale, že EU nyní prověří, zda takovéto záložní řešení splňuje všechny požadované podmínky.

EU dokument analyzuje, zda splňuje tři základní podmínky. „Je to uskutečnitelné řešení, které předejde pevným hranicím? Vyhovuje to celistvosti jednotného trhu a celní unie? Je to záložní plán pro každou situaci?“ vyjmenoval Barnier na Twitteru otázky, kterými se bude Brusel při prověřování britského návrhu zabývat.

Záložní plán má zabránit, aby po odchodu Británie z EU na konci března 2019 vznikla mezi Severním Irskem, které je součástí Spojeného království, a Irskou republikou takzvaná tvrdá hranice s celními kontrolami. Brusel považuje za jednu ze svých priorit uzavření hranic předejít.

Dosud se počítalo s tím, že unijní pravidla by v případě zdržení či nedohody s EU o budoucích vztazích fungovala na hranici mezi Irsky do roku 2020.

Londýn chce pojistku pro celou zemi

Dosavadní záložní scénář počítal se zahrnutím Severního Irska do společné regulatorní oblasti. To by znamenalo, že pokud by se žádné oboustranně přijatelné řešení pro EU a Británii nenašlo, Severní Irsko by prakticky zůstalo v celní unii s EU. Nově Londýn upřednostňuje, aby v případě aktivace pojistky platil nouzový plán na celé Spojené království, a ne jen na Severní Irsko.

Britský ministr pro brexit David Davis původní plán kritizoval s tím, že dočasné řešení by mohlo trvat neurčitě dlouho. Požadoval proto stanovení lhůt. Média spekulovala, že by kvůli tomuto sporu mohl rezignovat, což by byla pro premiérku Theresu Mayovou značná komplikace v řízení brexitu.