Brexit se blíží a o hranici mezi Irsky stále není rozhodnuto. Lidé na pomezí mají obavy o budoucnost

Události: Obyvatelé severoirského Strabane vyhlížejí brexit s obavami (zdroj: ČT24)

Severní Irsko, které je stejně jako Anglie, Skotsko a Wales součástí Spojeného království, bude muset i přes nechuť místních obyvatel příští rok vystoupit z Evropské unie. Po brexitu bude jediným britským regionem s přímou hranicí s EU. A právě podoba hranice mezi Severním Irskem a Irskem je jedním z hlavních sporných bodů při vyjednávání o odchodu Británie z Unie a velkou obavou pro obyvatele žijící na pomezí.

Geraóid Connolly se obává, jak brexit ovlivní jeho zmrzlinárnu
Zdroj: ČT24

Geraóid Connolly prodává italskou zmrzlinu půl kilometru od irských hranic. Cukrárnu si ve 13tisícovém městě Strabane otevřel loni a daří se mu. V podnikání jej inspirovala jeho matka, která onemocněla demencí a byla ochotna jíst právě jen zmrzlinu.

Conollyho ale teď trápí, zda kvůli brexitu nebude muset zdražovat: „Máme hodně zboží z Itálie. Ceny pomalu rostou. Dodavatelé totiž začínají mít obavy, jak to nakonec s brexitem celé bude.“

Sám hlasoval proti odchodu z EU, stejně jako většina obyvatel Severního Irska. Po britské vládě chce, aby zachovala současný stav, tedy bez hraničních kontrol. „Brexit je pro nás jak noční můra. Nikdo neví, co se děje,“ stěžuje si zmrzlinář.

Severoirské Strabane vyhlíží brexit s obavami
Zdroj: ČT24/Bohumil Vostal
Severoirské Strabane vyhlíží brexit s obavami
Zdroj: ČT24/Bohumil Vostal

Ve Strabane se obávají návratu ozbrojených vojáků

Hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem, které jako součást Spojeného království příští rok na jaře z EU odejde, je zatím volně průjezdná. Místní se ale nijak netají tím, jak velké obavy z možných negativních dopadů brexitu mají.

Maolíosa McHugh
Zdroj: ČT24/Bohumil Vostal

Britská vláda uklidňuje, že se žádné hraniční kontroly nevrátí. Pořád ale neřekla, jak to udělat. Jak chce řešit cla, výběr DPH, ale i ostrahu hranic s Irskem, až v prosinci 2020 skončí přechodné období po brexitu. „Zavázali jsme se, že nevznikne žádná nová infrastruktura na hranici, žádné nové kontroly nebo prohlídky,“ ujistila britská ministryně pro Severní Irsko Karen Bradleyová.

Starosta pohraničního okresu Strabane a města Derry chce zůstat nejen v celní unii, ale i na evropském jednotném trhu. Republikán, který se loni odmítl setkat s nástupcem britského trůnu princem Charlesem, touží po sjednoceném Irsku a členství v EU.

„Tam, kde žiji, je hranicí každé pole a strouha. Jak mohou vymyslet systém, který tuto hranici bude kontrolovat? To nechápu,“ říká Maolíosa McHugh. Doufá, že nedojde k tomu, co tu lidé zažívali před mnoha lety – návratu ozbrojených příslušníků britské armády na hranici: „K této situaci se rozhodně znovu vracet nechceme!“

Sochy na hranici mezi Irskem a Severním Irskem
Zdroj: ČT24/Bohumil Vostal

Sochy na zatím volně průjezdné hranici symbolizují přátelství mezi Irskem a Severním Irskem. Místní doufají, že se EU s Británií naladí na podobnou notu, aby dvacet let od podepsání velkopáteční mírové dohody neriskovaly návrat napětí.