Italské antisystémové strany zveřejnily koaliční smlouvu: Odchod z eurozóny v ní není, vzbuzuje ale obavy

Horizont ČT24: Program vznikající italské vlády (zdroj: ČT24)

Italské protestní Hnutí pěti hvězd (M5S) zveřejnilo konečnou verzi koaliční smlouvy s euroskeptickou a protiimigrační Ligou severu. V dokumentu sice není zmínka o odchodu z eurozóny, o němž se spekulovalo v průběhu týdne, ale antisystémové strany se odvrací od úsporných opatření Evropské unie.

Podle italských médií koaliční dohoda vyvolává velké obavy o další směřování země. M5S a Liga, které jsou označovány také za antisystémové strany, se podle všeho chystají k širšímu střetu s Bruselem, protože chtějí také uvolnit otěže svazující chronicky problematické italské finance. Problémem pro Brusel bude patrně také snaha nového kabinetu prosadit zrušení protiruských sankcí v reakci na ruskou agresi proti Ukrajině.

„Všechny položky koaliční smlouvy ,vlády změny‘ dnes nabraly konečnou podobu, jsem velmi šťastný. Uplynulých 70 dní bylo skutečně náročných, stalo se mnoho věcí, ale nakonec se nám podařilo uskutečnit naše volební sliby,“ oznámil na sociální síti Facebook šéf M5S Luigi Di Maio.

O programu teď hlasují na internetové platformě M5S členové hnutí. Zástupci Ligy pak budou dokument schvalovat v sobotu a v neděli.  

Místo úsporných opatření nižší daně

M5S a Liga nezmiňují explicitně odchod z eurozóny ale místo toho hodlají „revidovat s partnerskými státy rámec správy evropských ekonomických záležitostí (mimo jiné měnovou politiku, Pakt o stabilitě a růstu a finanční fiskální úmluvu)“.

Proti úsporným opatřením jdou totiž hlavní předvolební taháky obou uskupení: Liga chce výrazně snížit daně, M5S si přeje prosadit základní nepodmíněný příjem 780 eur (bezmála 20 tisíc korun).

Navíc chtějí obě uskupení v zemi, jejíž obyvatelé dosahují po Japoncích nejvyššího věku na světě, snížit věk odchodu do penze, který měl v následujícím roce stoupnout na 67 let. Podle odhadů by italská kasa po zavedení těchto tří změn přišla o 112 miliard eur (2,86 bilionu Kč).

„Vláda se pokusí snížit veřejný dluh, nikoli prostřednictvím příjmů z daní a pomocí úsporných opatření – politik, které se neosvědčily – ale spíše oživením vnitřní poptávky, jež povede ke zvýšení HDP,“ vysvětluje text koaliční smlouvy.

Víc pravomocí europoslancům a přerozdělování uprchlíků

Co se týče zahraniční politiky, dokument potvrzuje členství v NATO a USA nazývá „privilegovaným spojencem“. Budoucí možní vládní spojenci volají po zrušení sankcí proti Rusku, jehož považují za obchodního partnera.

Za jedinou „demokraticky legitimní“ unijní instituci antisystémové strany považují Evropský parlament a přejí si zvýšení jeho pravomocí. 

M5S a Liga chtějí dosáhnout revize takzvaného dublinského systému, podle nějž azylové řízení zahájí ta země, v níž uprchlík poprvé o azyl požádal nebo v níž prokazatelně poprvé vstoupil na území EU. Místo toho chtějí docílit přerozdělování uprchlíků mezi unijní země.

Dokument volá po deportaci migrantů, zřízení více detenčních táborů pro běžence bez dokumentů, ale i po zrušení nelegálně zřízených romských osad.

Vydáno pod