Italská populistická pětihvězda na vzestupu: Hlásná trouba Ruska, která chce konec eura

Evropa hledí s obavami na Itálii, kterou vede po debaklu s referendem o ústavních změnách nová vláda. Politici řeší otázku dalších voleb. Nejlépe okamžitě by je chtěli populisté z Hnutí pěti hvězd, které se těší mimořádné oblibě a mohlo by z volebního klání vyjít jako vítěz. Strana hodlá dělat radikální kroky, jako vyhlásit referendum o euru. S oblibou vypouští do světa konspirační teorie a dezinformace, často přebrané z proruských webů.

Populisté těží z ekonomické stagnace a přívalu imigrantů

Hnutí pěti hvězd vzniklo v roce 2009 jako protestní strana, již založil komik a blogger Beppe Grillo a která oficiálně bojuje proti korupci v italské politice. V poslední době těžilo hnutí z upadající obliby vládní Demokratické strany, dlouhých let ekonomické stagnace a migrační vlny, která zemi těžce zasáhla.

Hnutí prosazuje trvale udržitelný rozvoj, právo na přístup k internetu a environmentalismus, ale i přímou demokracii. V zahraniční politice odsoudilo vojenské intervence Západu na Středním východě, ať už jde o Afghánistán, Irák či Libyi. Odmítá i jakýkoli zásah v Sýrii proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Populisté se nedávno postavili spolu s dalšími stranami proti ústavním změnám, jež nakonec Italové odmítli v referendu a s nimiž spojil premiér Matteo Renzi svou budoucnost. Po referendu padla jeho středo-levicová vláda. „Lekce pro všechny: Nemůžete navždy všem lhát, aniž by to nemělo důsledky,“ konstatoval po referendu Grillo na Twitteru.

  • Hnutí působí v europarlamentu v euroskeptické Alianci za přímou demokracii v Evropě a spolupracovalo s Farageovým UKIPem. Tento týden překvapivě ohlásilo, že chce přejít k Alianci liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), frakce ale populisty odmítla vpustit do svých řad kvůli nejrůznějším programovým rozporům.

Hnutí pěti hvězd už ovládlo Řím

V roce 2013 dostalo hnutí největší počet hlasů při volbách do italské Sněmovny poslanců, ale nakonec jich získalo jen 109 z 630 kvůli volebnímu systému, který upřednostňuje strany v koalicích. Hnutí, jež má od loňského roku starosty v Římě a v Turíně, nyní v průzkumech dohání Demokratickou stranu.

Na vyhlášení předčasných voleb ale mezi politiky nepanuje shoda, zatímco některé z nich včetně populistů chtějí co nejbližší termín, prezident Sergio Mattarella chce nejprve nechat schválit nový volební zákon.

Pokud by se po brexitu dostala v unijní zemi k moci populistická strana, která není nakloněná Bruselu, znamenalo by to další ránu pro evropský projekt, jenž nyní hledá cestu, jak dál fungovat. Unie se přitom ještě potýká s dopady finanční a migrační krize.

Evropští liberálové odmítli přivítat do svých řad Hnutí pěti hvězd (zdroj: ČT24)

Weby spojené s hnutím šíří konspirace

Server BuzzFeed nedávno upozornil, že v Itálii existuje největší počet zpravodajských serverů šířících lživé zprávy z celé Evropy, přičemž v čele tohoto proudu stojí právě Hnutí pěti hvězd. Grillo se vehementně hlásí k Trumpovi.

„Stali jsme se prvním politickým hnutím v Itálii a nikdo si toho nevšiml, až teď se ptají sami sebe proč. Dostaneme se k moci a budou se ptát, jak to dělají, že? Neuvědomují si, že miliony lidí už nečtou jejich noviny a nesledují jejich televizi. Na tom se svezl Trump. Dostal se k milionům lidí,“ napsal šéf hnutí na svém blogu, který se těší značné popularitě.

Webové stránky TzeTze
Zdroj: BuzzFeed/TzeTze

Inspirace v Kremlu

Hnutí údajně provozuje síť zpravodajských webů šířících konspirační teorie, lži a proruské zprávy. Mnohé z nich se prezentují jako nezávislé zdroje a útočí na vládu. Třeba přes stránky TzeTze, které sleduje přes Facebook více než milion lidí, se šíří falešné zprávy o tom, že USA financují pašeráky přepravující severoafrické přistěhovalce do Itálie.

Zprávy jsou většinou příznivě nakloněné vůči šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi a zdrojovány jsou ruským státem vlastněnými médii, jako je Sputnik, uvedl BuzzFeed. Dalšími takovými stránkami je spolu s Grillovým blogem třeba La Cosa. Všechny weby vedou ke společnosti Casaleggio Associati, kterou zřídil spoluzakladatel hnutí Gianroberto Casaleggio.

Na webech se objevují dezinformace i obrazového typu – na jednom záběru měly být tisíce Italů protestujících proti ústavním změnám, zatímco ve skutečnosti šlo o stoupence změn. Jindy zase tyto pochybné zdroje uváděly, že vláda a média degradovaly italské zemětřesení, aby mohla vláda vyplatit obětem nižší odškodné.

Hnutí pěti hvězd v italském parlamentu
Zdroj: Jin Yu/ČTK/ZUMA

Šéf hnutí: Zřiďme lidové soudy, které si posvítí na média

Grillo kvůli vlně kritiky navrhl vytvoření jakýchsi lidových soudů, jež by zasahovaly proti médiím, která „vyrábějí falešné zprávy“. „Noviny a televize jsou největšími výrobci falešných informací v zemi, aby si ji ti, kteří jsou u moci, udrželi,“ prohlásil.

Italská média okamžitě reagovala s rozhořčením. Ředitel soukromého zpravodajského kanálu La 7 Enrico Mentana oznámil, že podá proti Grillovi stížnost. Federace italského tisku FNSI odsoudila Grillovu snahu „lynčovat“ novináře.

Grillův nápad se přitom nezamlouvá ani politikům. Senátor vládní Demokratické strany Stefano Esposito obvinil Grilla z fašizujících tendencí. Ozvala se i strana Vzhůru, Itálie bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, která připomněla cenzorské praktiky z dob vlády fašistického diktátora Benita Mussoliniho.

Pryč z eurozóny

Pokud jde o ekonomické otázky, Hnutí pěti hvězd volá po radikálních krocích, jako je referendum o euru. Někteří investoři už začali předpovídat pád celé Unie. „Myslíme si, že se EU rozpadne a že Itálie opustí euro,“ řekl Jim Smigiel ze společnosti SEI Investments Co. „Ještě před chvílí to bylo nemyslitelné, ale teď začínáme pozorovat, že jsou přinejmenším kola v pohybu,“ dodal.

Není přitom jasné, čím by hnutí chtělo evropskou měnu nahradit. Místopředseda Sněmovny poslanců Luigi Di Maio z této strany nedávno v rozhovoru pro list Repubblica uvedl, že preferuje „buď dvourychlostní euro, nebo národní měnu“.

Schválit, aby o rušení mezinárodních smluv rozhodoval lid, by ale znamenalo odsouhlasit dodatek ústavy dvěma třetinami obou komor parlamentu. A i kdyby nakonec Italové dali euru vale, mohl by celý proces zablokovat ústavní soud. Podle posledních průzkumů si navíc naprostá většina Italů chce euro nechat.

Vydáno pod