Liberálové v europarlamentu nechtějí ve své frakci italské populisty

Evropští liberálové odmítli přivítat do svých řad Hnutí pěti hvězd (zdroj: ČT24)

Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) v europarlamentu odmítla přijmout do svých řad italské populisty z Hnutí pěti hvězd (M5S). Oznámil to šéf ALDE Guy Verhofstadt. Podle místopředsedy ALDE Pavla Teličky neexistují ze strany hnutí dostatečné záruky, že by skutečně realizovalo politiku evropských liberálů.

Nepřekonatelné rozpory

Hnutí schválilo svůj odchod z uskupení protievropských stran v alianci za přímou demokracii v Evropě (ADDE) s cílem přejít k ALDE. Nakonec se ale ani nehlasovalo. „Velká část s tím měla problém. Důležitější je jednota frakce a realizace našich politických záměrů než
rozšíření,“ podotkl Telička.

Jednání byla schůdnější a konstruktivnější, než bych očekával. Ale rozpor mezi obsahem a průběhem jednání a reálnými výroky u delegací, které váhaly, potvrdily konečný výsledek. Šlo třeba o referendum o euru nebo úvahu o lidových soudech, co se týče dezinformací ze strany médií. To jsou věci, které nelze akceptovat.
Pavel Telička
europoslanec

Bývalý belgický premiér Verhofstadt upozornil, že v klíčových evropských otázkách se obě strany značně rozcházejí – ať už jde o euro, obchodní dohody nebo zahraniční politiku.

„Nicméně v otázkách společného zájmu, jako jsou životní prostředí, transparentnost a přímá demokracie, skupina ALDE a Hnutí pěti hvězd budou i nadále úzce spolupracovat,“ podotkl belgický expremiér.

Výstřední komik Beppe Grillo a šéf M5S ještě před měsícem sliboval, že až hnutí bude vládnout, vypíše referendum o odchodu Itálie z eurozóny. Evropští liberálové naopak podporují hlubší integraci a federalizaci Unie.

Od posledních voleb do Evropského parlamentu přitom italský populista spolupracoval s Nigelem Faragem – jedním z hlavních hlasů kampaně za odchod Británie z Unie. Grillo ho opustil i proto, že UKIP loni dosáhl svého cíle a ztratil o evropské věci zájem.

Verhofstadtovi sliboval za přijetí v ALDE podporu ve volbě předsedy Evropského parlamentu. Díky přestupu italského hnutí by se liberálové bývali stali třetí nejsilnější frakcí v Bruselu.