Trump v květnu přijme jihokorejského prezidenta. Bílý dům zná už i místo a čas pro setkání s Kimem

Americký prezident Donald Trump přijme hlavu jihokorejského státu Mun Če-ina 22. května. Oznámil to v pátek Bílý dům po setkání bezpečnostních poradců obou zemí ve Washingtonu. Rozhodnuto bylo podle Trumpa i o času a místě jeho setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Oznámení má přijít brzy.

Ještě sledovanější než Trumpova plánovaná schůzka s jihokorejským prezidentem, je očekávané setkání šéfa Bílého domu se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Podle dřívějších informací by se summit měl konat koncem tohoto měsíce nebo v červnu.

Od schůzky si americký prezident slibuje úspěch, který podle něj zajistí bezpečnost, mír a prosperitu na Korejském poloostrově bez jaderných zbraní. Varoval také, že když jednání nikam nepovede, summit opustí.

Mezi možnými místy setkání byla zmiňovaná i Praha

Agentura Bloomberg dříve přišla s informací, že setkání amerického prezidenta se severokorejským vůdcem by se mohlo uskutečnit v některém z devíti měst včetně Prahy. Ta měla jako jedno z možných míst summitu připadat v úvahu proto, že velvyslancem KLDR v České republice je Kimův strýc Kim Pchjong-il. 

Za další možná místa summitu označila agentura Oslo, Helsinky, Stockholm, Ženevu, Varšavu, Ulánbátar, Bangkok a Singapur. V úvahu prý naopak podle ní nepřichází Peking, Pchjongjang, Soul nebo právě zmiňovaný Pchanmundžom. Pokud by se vrcholná schůzka měla konat na hraničním přechodu Pchanmundžom mezi oběma Korejemi, vyžadovalo by to úzkou spolupráci s Jihokorejci.

V demilitarizované zóně se už sešli v dubnu Mun a Kim. Severokorejský vůdce se tak stal prvním vůdcem KLDR, který od korejské války (1950–1953) vkročil na jihokorejskou půdu. Obě země se na summitu dohodly na naprostém jaderném odzbrojení.

Usmiřování bude pokračovat

Na historické schůzce se obě země také domluvily, že uspořádají setkání rozdělených rodin a ukončí shazování letáků s propagandistickými texty v pohraniční oblasti. Už prvního května obě země začaly rozebírat tlampače na hranici.

Jihokorejský prezident ještě letos navštíví severokorejskou metropoli Pchjongjang a v severokorejském městě Kesong se otevře styčný úřad. Severní Korea se také rozhodla posunout čas o 30 minut a sladit jej tak s časem v Jižní Koreji.

Podle společného prohlášení se vůdci Severní a Jižní Koreje budou scházet pravidelně a budou si také telefonovat prostřednictvím nedávno zřízené horké linky. „Chceme pracovat na míru, prosperitě a na tom, abychom se přiblížili ke znovusjednocení,“ uvedl Mun Če-in. Příští měsíc by se měly konat mezikorejské vojenské rozhovory na vysoké úrovni.