Velmoci chválí korejský summit. Trump čeká konec války, Londýn v pokrok nevěří

Americký prezident Donald Trump přivítal vrcholnou schůzku mezi nejvyššími představiteli Severní a Jižní Koreje. „Korejská válka skončí!“ napsal na sociální síti Twitter. Také Čína a Velká Británie setkání ocenily. Zatímco Peking doufá, že summit přinese výsledky, britský ministr zahraničí Boris Johnson to neočekává. Za pozitivní zprávu, která otevírá určité vyhlídky, označil summit i Kreml.

Bílý dům v oficiálním vyjádření uvedl, že doufá v pokrok. „Doufáme, že rozhovory přinesou pokrok směrem k budoucímu míru a prosperitě pro celý Korejský poloostrov,“ uvedl Trumpův úřad. Bílý dům dodal, že se těší na pokračování přípravy plánovaného setkání Trumpa s Kim Čong-unem, které by mělo proběhnout v „příštích týdnech“.

Sám Trump v první reakci na průběh historických rozhovorů uvedl, že Američané by měli být „velmi hrdí“ na vývoj v Koreji. Prezident nemalou zásluhu za pokrok připisuje rázné politice své vlády vůči Pchjongjangu, která podle něho nahradila nefungující přístup Trumpových předchůdců. „Korejská válka skončí!… Dějí se dobré věci, ale vše ukáže až čas,“ nabádal Trump na sociální síti Twitter k opatrnosti. 

Britský ministr zahraničí Boris Johnson setkání uvítal, zároveň ale řekl, že od schůzky nečeká průlom, který by mohl vést k omezení severokorejských jaderných ambicí.

„To, co se děje, je velmi povzbuzující,“ řekl šéf britské diplomacie. „Nemyslím si ale, že by ti, kdo znají historii severokorejských plánů na vývoj jaderné zbraně, byli v tuto chvíli příliš optimističtí. Každopádně je ale schůzka obou vůdců dobrou zprávou,“ dodal.

Čína a Rusko mluví o historické události

Summit přivítal i Peking. „Čína blahopřeje oběma vůdcům k historickému kroku, který učinili, a obdivuje jejich odvahu a politické rozhodnutí,“ komentovala schůzku mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing. „Doufáme, že přinese ovoce,“ dodala.

Čína je nejbližším diplomatickým spojencem KLDR a jejím hlavním obchodním partnerem. Byla také první zemí, kterou Kim Čong-un ve funkci navštívil. Na návštěvě tam byl v březnu.

Jako historickou událost  uvítalo setkání Rusko. „Je to velmi pozitivní zpráva,“ prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Dodal přitom, že Putin „opakovaně zdůrazňoval, že životaschopné a stabilní řešení situace na Korejském poloostrově musí být založeno na přímém dialogu“.

„A dnes vidíme, že se tento přímý dialog uskutečnil a že otevírá určité vyhlídky,“ zdůraznil Putinův mluvčí. Za velmi pozitivní označil skutečnost, že se oba vůdci setkali, stejně jako výsledky jejich jednání.

Zatím je ale podle Peskova předčasné hovořit o případném podpisu mírové dohody mezi oběma korejskými státy. „V této chvíli mluvíme o vůli obou stran hledat dohodu, a co je nejdůležitější, o vůli navázat a pokračovat v dialogu,“ řekl Peskov.

Bývalý armádní šéf Šedivý: Klíčová bude až schůzka Kima s Trumpem (zdroj: ČT24)

Stoltenberg vyzdvihl sankce mezinárodního společenství

Až na schůzce s Trumpem bude muset Kim Čong-un říct své skutečné záměry a pravděpodobně bude i vyžadováno, aby dal nějaké záruky, což bude podle mě rozhodující. Děd i otec Kim Čong-una vždy slíbili nějaké řešení, které směřovalo k míru, a vždy ho nakonec porušili, což vždy znamenalo poměrně hluboké krize.
Jiří Šedivý
bývalý náčelník Generálního štábu AČR

Politické řešení situace na Korejském poloostrově plně podporuje Severoatlantická aliance, uvedl její generální tajemník Jens Stoltenberg.

„Dnes je nejdůležitější ocenit fakt, že se sešli. A i když to bude ještě dlouhá cesta, než uvidíme plné vyřešení krize na Korejském poloostrově, myslím, že to je velmi zásadní první krok,“ prohlásil. Připomněl, že nedávno sám Jižní Koreu a demilitarizované pásmo osobně navštívil a viděl, jaké napětí tam panuje.

Podle generálního tajemníka NATO byl pro setkání významný politický, diplomatický i hospodářský tlak, který mezinárodní společenství vyvinulo na KLDR.

„Viděli jsme, že se v posledních měsících Rada bezpečnosti OSN dokázala shodnout na tvrdších sankcích a také že sankce byly zavedeny pečlivěji než dříve. Jsem si jist, že tento tlak pomohl vytvořit situaci, která nyní nastala,“ dodal Stoltenberg.

Šéf NATO rovněž poznamenal, že při své návštěvě Japonska a Jižní Koreje slyšel jasnou zprávu, že tlak na KLDR nesmí polevit. Sankce by tak podle něj měly zůstat v platnosti, dokud Severní Korea své chování skutečně nezmění.

Události ČT: Historický korejský summit (zdroj: ČT24)