Konec jaderné dohody s Íránem? Trump ji nejspíše sám vypoví, prohlásil Macron

Podle Macrona Trump zřejmě vypoví jadernou dohodu s Íránem (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron očekává, že šéf Bílého domu Donald Trump vypoví jadernou dohodu s Íránem. Přesvědčení získal po své třídenní návštěvě Spojených států. Účelem dohody bylo pozastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění sankcí. Macron po setkání s Trumpem prohlásil, že nevylučuje vyjednání nové dohody.

Írán ujednání uzavřel v roce 2015 se šesti mocnostmi, mezi nimiž byly vedle Francie a USA také Británie, Německo, Čína a Rusko. V USA se uvolnění sankcí schvaluje každých 120 dní a Trump se musí k případnému dalšímu období vyslovit do 12. května.

Zda se k takovému kroku Trump rozhodne již v květnu, Macron ale neví. „Racionální analýzy všech Trumpových prohlášení mě nevedou k tomu, abych věřil, že udělá všechno proto, aby zůstal v JCPOA (Společný všeobecný akční plán, oficiální název jaderné dohody),“ sdělil francouzský prezident na středeční tiskové konferenci před odletem z USA do Francie.

Podle Trumpa, stejně jako podle Izraele, dohoda Íránu nezabrání obstarat si nukleární arzenál. Šéf Bílého domu považuje dohodu za „šílenou a strašnou“. „Je to špatná dohoda, špatně nastavená. Hroutí se a nikdy neměla vzniknout. Viním z toho Kongres, spoustu lidí. Uvidíme, co se stane 12. května,“ uvedl  Trump. 

Macron navrhuje jako řešení rozšíření dohody, kterou považuje za klíčovou pro bezpečnost Blízkého východu. Jako příklad uvedl balistický program Teheránu, který je zdrojem napětí v regionu. Rusko ale nepovažuje tuto variantu za příliš reálnou.

Během projevu v americkém Kongresu Macron prohlásil, že Írán nesmí nikdy vytvořit jadernou zbraň, přijatá protiopatření ale nemají vyvolat válku na Blízkém východě. Podobně mluví i Britové. „Prezident Trump má k dohodě jisté otázky, které jsou namístě. Nicméně věříme, že budou zodpovězeny a že dohoda zůstane zachována,“ zdůraznil šéf britské diplomacie Boris Johnson.

Rouhání: O našich zbraních nehodláme vyjednávat

Írán ale jakékoli změny v dohodě vylučuje. V minulosti opakovaně pohrozil Spojeným státům vážnými důsledky, pokud se Trump rozhodne od dohody odstoupit.

Íránský národ úspěšně čelil pokusům o zastrašení ze strany Ameriky a dalšícharogantních zemí a bude se jim bránit i nadále… Všechny muslimské země by seměly proti Americe a dalším nepřátelům sjednotit.
Ajatolláh Alí Chameneí

„Co se týče naší obrany, letadel, raket nebo i ponorek, našich závazků vůči světu: neusilujeme o zbraně hromadného ničení. Ale s nikým nebudeme vyjednávat o svých zbraních,“ řekl před pár dny prezident Hasan Rouhání.

„Íránské rakety nebyly nikdy útočné a ani nebudou,“ dodal prezident s tím, že nejsou ani určeny pro to, aby nosily jaderné hlavice. Zbraně hromadného ničení v této souvislosti označil za nemorální. Podle něho jsou v rozporu s islámským náboženstvím. 

  • Írán se zavázal k tomu, že o dvě třetiny sníží počet svých centrifug na obohacování uranu, a to během deseti let.
  • Samotné zásoby nízko obohaceného uranu se sníží na 300 kilogramů.
  • Inspekce OSN bude mít přístup k pravidelným kontrolám zařízení.
  • Poté, co inspektoři potvrdili dodržování dohod, byly zrušeny sankce OSN, USA a Evropské unie.
  • Více podrobností o dohodě.