Chceme novou dohodu s Íránem, oznámil Macron po jednání s Trumpem v Bílém domě

Po návštěvě Macrona v Bílém domě rozpory mezi státníky přetrvávají (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron po jednání se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem v Bílém domě nevyloučil vznik nové dohody o íránském jaderném programu. Dohoda je podle něj klíčová pro bezpečnost Blízkého východu. Trump její současnou podobu označil za „šílenou a strašnou“. Oznámil také, že si dál přeje odchod amerických vojáků ze Sýrie, i když by rád v zemi zanechal „jasný a trvalý odkaz“.

„Chceme pracovat na nové dohodě,“ oznámil Macron. Stávající podobu ujednání Trump považuje za špatnou a tvrdí, že takto nikdy dohoda vzniknout neměla. Írán v minulosti opakovaně pohrozil Spojeným státům vážnými důsledky, pokud se Trump rozhodne od dohody odstoupit. 

„Budou ve větších potížích než kdykoli předtím,“ varoval v úterý Trump Teherán pro případ, že se Íránci rozhodnou obnovit jaderný vývoj. Teherán jej na základě dohody pozastavil výměnou za zmírnění protiíránských sankcí.

Trump ještě před jednáním dohodu označil za šílenou a strašnou a řekl, že v takové podobě nikdy neměla vzniknout. Prohlásil také, že Írán testuje rakety, což vede k vyhrocování situace v celém regionu. Macron naopak dokument označil za významný a za součást bezpečnostního rámce blízkovýchodního regionu.

Macron ještě před začátkem jednání Trumpovi řekl, že Amerika je pro Francii symbolem nekonečných možností. „Francie s vaší zemí sdílí ideály svobody a míru,“ zdůraznil francouzský prezident. Připomněl, že po boku George Washingtona bojovali za americkou nezávislost na Británii také Francouzi, což položilo základ spolupráce obou zemí.

Brífink Macrona s Trumpem po jednání v Bílém domě (zdroj: ČT24)

Trump pro změnu prohlásil, že s Macronem rozvinuli báječné přátelství, které je odrazem spojenectví obou zemí. Macronovi pak poděkoval za nezlomné partnerství, což dokládá i účast Francie na odvetném úderu na Sýrii za údajný chemický útok v Dúmě.

Okázalé přijetí

Macron dorazil do Bílého domu se svou manželkou Brigitte. Jde o vůbec první návštěvu od nástupu Trumpa v lednu 2017, která má prestižní status „státní“. V sídle americké hlavy státu tak vzdalo Macronovi hold asi 500 příslušníků ze všech pěti složek ozbrojených sil USA, tedy armády, letectva, námořnictva, námořní pěchoty a pobřežní stráže.

Francouzský prezident poté prošel před nastoupenými jednotkami. Na ceremonii dorazili například viceprezident Mike Pence, několik členů vlády, zákonodárci a také rodiny vojáků. Pozváni byli i studenti z francouzské školy z Temple Hills v Marylandu.

Trump chce zanechat v Sýrii „trvalý odkaz“

Macron se s Trumpem setkal již v pondělí po příletu, tato schůzka byla ale soukromá. Oba politici mají na řadu zásadních témat rozdílné názory – nejen na Írán. Macron si kupříkladu přeje, aby američtí vojáci zůstali v Sýrii co nejdéle, zatímco Trump by je rád brzy stáhnul. Šéf Bílého domu ale zdůraznil, že chce v této blízkovýchodní zemi zanechat jasný a trvalý odkaz.

Macron řekl, že se s Trumpem shodl na tom, že krize v Sýrii by měla být součástí širšího jednání s Íránem. Teherán vojensky podporuje syrského autoritářského prezidenta Bašára Asada. Trump k tomu dodal, že on ani Macron nechtějí nechat Íránu v regionu volné ruce.

Trump se také krátce zmínil o tažení proti teroristickému hnutí Islámský stát (IS), které ovládalo rozsáhlé oblasti v Sýrii a Iráku. Podle amerického prezidenta se v obou zemích IS podařilo vymýtit.

Trump také oznámil, že USA budou zároveň se snahou o uvolnění napětí na Korejském poloostrově pokračovat v maximálním tlaku na KLDR. „Nezopakujeme chybu předchozích amerických vlád,“ podotkl Trump s tím, že jeho cílem je Korejský poloostrov bez jaderných zbraní.

Ještě během rozhovoru s Macronem řekl, že se již velmi brzy setká se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a že KLDR má zájem summit uskutečnit co nejdříve. Termín a místo ještě známé nejsou, podle Trumpa se ale setkání odehraje koncem května či počátkem června. Americký prezident věří, že výsledek jednání bude velmi příznivý a že Pchjongjang bude vstřícný.

Prezidenti se v minulosti neshodli ani na mezinárodní klimatické dohodě – Macron Trumpa kritizoval za to, že šéf Bílého domu od této klíčové dohody odstoupil.

Trump s Macronem jsou si evidentně sympatičtí, cítí k sobě jakési chlapské přátelství, je to vidět už na tom, jak si podávají ruce. Začíná to stiskem, ale brzy se z toho stane jakési obětí a poplácávání po zádech. Co z toho je autentické a co je diplomatická hra, není jednoduché rozlišit. Když se podíváme pod povrch, tak Trump s Macronem spolu nesouhlasí vlastně v ničem.
Igor Lukeš
profesor historie a mezinárodních vztahů z Boston University

Večer americký prezident pro svého francouzského hosta uspořádá státní večeři, která bude pro Trumpa první od jeho nástupu do Bílého domu v lednu 2016.

Donald Trump a Emmanuel Macron s manželkami
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Americké ministerstvo zahraničí rozlišuje několik úrovní cest zahraničních představitelů do USA, tou nejnižší je soukromá cesta, následuje pracovní návštěva, jejíž formálnější verzí je oficiální pracovní návštěva, a posledním předstupněm státní návštěvy je oficiální návštěva.