Rusové skupují nemovitosti na Kypru. Za dva investované miliony eur dostanou i kyperský pas

Stále více Rusů skupuje ve velkém nemovitosti na Kypru. Když totiž na ostrově investují dva miliony eur, mohou legálně získat pas Kyperské republiky. Možnost získat evropské občanství je pro ně atraktivní. Druhé největší město na ostrově Lemesos už dokonce kvůli koncentraci Rusů získalo přezdívku Lemesosgrad.

Pas Kyperské republiky patřící do Evropské unie je zásadním lákadlem pro tamní hlavní klientelu – ruské občany. Stále víc jich tam proto nakupuje nemovitosti a s celými rodinami houfně získávají občanství. 

Podle expertů se na Kypr lidé z Ruska stahují nejen kvůli výhodným podmínkám pro získání evropského občanství. Kyperská republika byla například jedna z mála zemí EU, která po otravě bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala v Británii nevyhostila žádné ruské diplomaty.

Kyperská média mluví o přímém napojení Rusů na vládu

„Rusové mají na Kypru velký ekonomický vliv. Kvůli tomu mohou někdy i zasahovat do politických rozhodnutí naší vlády,“ říká editor kyperských novin Dionysis Dionysiou.

„Rozdělenost ostrova na prozápadní a proruskou část dokumentují i události posledního týdne, kdy Kypřané vyšli do ulic proti spojeneckému zásahu v Sýrii,“ uvedl redaktor ČT Oliver Jahn. Před britskou základnou, odkud startovaly i letouny RAF, a americkou ambasádou skandovali hesla jako „ruce pryč od Sýrie“ a „zabijáci z NATO, vraťte se domů“.

Sever patří kyperským Turkům, jih kyperským Řekům

Kyperská republika je členským státem Evropské unie, ale de facto jde jen o jižní část ostrova. Severní republiku s převážně tureckým obyvatelstvem uznává pouze Turecko.

Kypr je rozdělený od turecké invaze z července 1974, kdy Ankara vyslala do severní třetiny ostrova vojska v reakci na pokus o převrat nacionalistických kyperských Řeků. Ti chtěli připojit Kypr k Řecku.

Loni v létě spolu znovu jednali zástupci obou částí ostrova o možné podobě budoucího sjednocení. Historickou příležitost, jak situaci tehdy nazývaly třeba Spojené státy, ale představitelé znepřátelených stran nevyužili a jednání krachla.