Téma Úder na Sýrii

Úder na Sýrii

Trump a Putin se vzájemně pozvali na návštěvu, tvrdí Moskva a čeká konkrétní návrhy

Americký prezident Donald Trump opakovaně zval během nedávného telefonického rozhovoru svého ruského kolegu Vladimira Putina do Bílého domu, Putin mu na oplátku nabídl návštěvu Moskvy. Podle agentury RIA to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s tím, že konkrétní termín možné Putinovy cesty do Washingtonu stanoven není. Rusko nadále od Trumpa očekává konkrétnější návrhy k Putinově návštěvě, dodal Lavrov.
Válka v Sýrii

Rusové si nevybuchlé západní rakety ze Sýrie odvezli do Moskvy. Rozebírají je na součástky

Ruští experti zkoumají dvě nevybuchlé křídlaté rakety západní výroby, které se našly v Sýrii po útoku USA, Británie a Francie na údajné chemické laboratoře syrské armády. Kromě raket byla do Moskvy přepravena vysoce přesná munice ze Západu. Oznámila to ruská agentura Interfax s odvoláním na své armádní zdroje.
Válka v Sýrii

Vyšetřovatelé se stále nedostali do syrské Dúmy. Podle Moskvy jim brání povstalci

Experti mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) se nemohou dostat do syrského města Dúmá, aby vyšetřili údajný chemický útok, protože jim v tom brání syrští povstalci. Prohlásil to náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov. Západ naopak obviňuje Rusko, že inspektorům v cestě na místo brání.

Záhadný údajný útok na syrskou základnu. Podle oblastního velitele šlo o planý poplach

Kvůli falešnému poplachu vyslala syrská obrana protirakety, žádný nový útok na Sýrii se tak nekoná. Agentuře Reuters to sdělil jeden z regionálních velitelů, jenž reagoval na zprávy syrské státní televize o sestřelených dvou raketách mířících na leteckou základnu Šajrát v provincii Homs. Pentagon odmítl, že by měl s úderem něco společného, a Izrael útok odmítl komentovat.
Válka v Sýrii

USA: Rusové v Dúmě manipulovali s důkazy o chemickém útoku, aby se nevyšetřil

V Haagu začala mimořádná schůze výkonné rady mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Za zavřenými dveřmi se jedná o údajném chemickém útoku na syrské město Dúmá. Západ z něj obviňuje syrskou vládu. Americký zástupce při OPCW podle agentury Reuters uvedl, že Rusko, které je spojencem syrského režimu, v Dúmě manipulovalo s důkazy. Moskva to vzápětí popřela. Inspektoři OPCW mají do Dúmy vstoupit ve středu.
Válka v Sýrii

Rozpor mezi spojenci. Trump chce brzy odejít ze Sýrie, Macron ho přesvědčil, aby zatím zůstal

Bílý dům prý dál trvá na tom, aby americké jednotky opustily Sýrii co nejdříve, oznámila Trumpova mluvčí. Francouzský prezident Emmanuel Macron je ale přesvědčen o tom, že USA nakonec v Sýrii zůstanou. V televizi také prohlásil, že šéfa Bílého domu nabádal, aby byl úder proti syrskému režimu omezenější. O víkendu protestovali proti spojeneckému útoku lidé po celém světě – od Iráku přes Krym až po New York. Britská premiérka kvůli vojenské akci vystoupí v pondělí před poslanci.
Válka v Sýrii

Nezáleží, komu fandíme. Konflikt v Sýrii vyřeší jen rovnováha mezi etniky, říká politolog

„Představa, že hlavním motivem Trumpovy administrativy k raketovému zásahu byly pouze záběry plačících a dusících se žen a dětí, je nekompletní,“ říká v rozhovoru pro web ČT24.cz odborník na blízkovýchodní politiku Marek Čejka. Podle něj českou diskusi o konfliktu ovlivňuje i skutečnost, že řada lidí má tendenci ke zjednodušenému, černobílému vidění světa, a tedy i Blízkého východu. „Pro Putina má ruská účast v Sýrii řadu výhod, angažmá však pomáhá i Trumpovi,“ říká Čejka.
Válka v Sýrii

Za podporu Asada chystáme další protiruské sankce, oznámila americká velvyslankyně při OSN

Spojené státy připravují další sankce na Rusko. Důvodem je pokračující podpora, kterou Moskva poskytuje režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Prohlásila to americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová s tím, že sankce budou pravděpodobně oznámeny v pondělí.
Válka v Sýrii

Zeman označil útok na Sýrii za kovbojskou akci, která brání uprchlíkům v návratu domů

Útok proti jakékoli zemi může být veden jen se souhlasem Rady bezpečnosti OSN, prohlásil český prezident Miloš Zeman. Reagoval tak na sobotní nálet USA, Británie a Francie na syrské cíle po použití chemických zbraní v zemi. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 útok označil za kovbojskou akci. Podle něj brání návratu uprchlíků do Sýrie, který už začíná.
Válka v Sýrii

Ruští zákonodárci se sešli s Asadem. Měl podle nich dobrou náladu a přijal pozvání na Sibiř

Ruští zákonodárci se setkali se syrským prezidentem Bašárem Asadem. Ten podle nich označil sobotní raketový útok západních velmocí na svou zemi za agresi. Ocenil systémy protivzdušné obrany ze sovětské éry a přijal pozvání k návštěvě sibiřského regionu Chanty-Mansijsk.

Sýrie: Rozložení sil

Situace v Sýrii v dubnu 2018
Zdroj: syria.liveuamap.com
Válka v Sýrii

Stropnický mluvil se šéfem americké diplomacie. USA Česku poděkovaly za podporu po náletu v Sýrii

Spojené státy poděkovaly Česku za vyjádření podpory po útoku, který v noci na sobotu provedly americké, britské a francouzské síly v Sýrii. Ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO) o záležitosti v noci na neděli telefonoval s úřadujícím ministrem zahraničí USA Johnem Sullivanem, který také ocenil, že Česko má v Damašku ambasádu, která zastupuje i americké zájmy.
Válka v Sýrii

V RB OSN neprošel ruský návrh rezoluce odsuzující útok na Sýrii

Rada bezpečnosti OSN zamítla ruský návrh rezoluce kritizující útoky na Sýrii. Sešla se na mimořádném zasedání, o něž požádalo Rusko po nočních útocích na vybrané cíle v Sýrii. Údery provedly armády USA, Francie a Británie. Generální tajemník OSN António Guterres na úvod zasedání vyzval členy rady, aby zachovali umírněnost a vyvarovali se vyhrocování situace v Sýrii.
Válka v Sýrii

Údery v Sýrii ničivě zasáhnou mezinárodní vztahy, reaguje Putin. Írán mluví o útoku bez důkazů

Rusko důrazně odsoudilo raketový útok USA, Británie a Francie proti Sýrii. Podle prezidenta Vladimira Putina je úder aktem agrese vůči suverénnímu státu a dál zhorší humanitární situaci v zemi. Moskva kvůli útoku svolala mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Údery odsoudil i Írán a zdůraznil, že USA a jejich spojenci útočili bez důkazů. Akci naopak podpořil šéf NATO, Izrael či německá kancléřka.
Válka v Sýrii

USA s Británií a Francií udeřily proti Sýrii po chemickém útoku

Americký prezident Donald Trump nařídil v noci na sobotu cílené údery proti Sýrii v reakci na chemický útok z minulého týdne, který přičítají USA syrskému režimu. Ve vojenském útoku proti Sýrii se ke Spojeným státům připojily také Francie a Británie. Podle Pentagonu byly s úspěchem zasaženy tři cíle spojené se syrským chemickým vojenským programem.
Válka v Sýrii

Spojené státy Česko o útoku na Sýrii informovaly, uvedl Stropnický. Podle Babiše byl úder nevyhnutelný

Česká diplomacie vnímá noční útok USA, Británie a Francie v Sýrii jako jasný vzkaz komukoliv, kdo by chtěl pokračovat v chemických útocích. Ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO) zároveň uvedl, že americká strana Česko o útoku informovala. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) označil útok v Sýrii za nevyhnutelný. Všichni zaměstnanci velvyslanectví v Damašku a rovněž čeští vojáci na Golanech jsou v pořádku.
Válka v Sýrii

Hrad útok na Sýrii odsoudil. Ovčáček osočil novináře z podpory války

Vojenské řešení situace by podle Hradu mělo být až poslední možností. Na Twitteru to uvedl mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček po nočním útoku USA, Británie a Francie na Sýrii. Zároveň slovně napadl novináře, neziskové organizace a kritiky prezidenta Zemana, že podporují válku.
Válka v Sýrii

U Sýrie operuje jedna z největších amerických bojových skupin od invaze do Iráku

Spojené státy, Velká Británie a Francie podnikly v noci na sobotu odvetný úder na Sýrii za chemický útok na vlastní obyvatele. Jakými silami USA a jejich spojenci v oblasti disponují?
Válka v Sýrii

Chemický útok v Sýrii zinscenoval Londýn, tvrdí Rusko. Máme důkaz, že za útokem stojí Asad, kontrují USA

Ruské ministerstvo obrany obvinilo Londýn, že zinscenoval údajný chemický útok v Sýrii, který má posloužit jako záminka k americkému úderu proti ruskému spojenci v Damašku, prezidentu Bašáru Asadovi. Londýn tvrzení Moskvy označil za „evidentní lež“. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí později uvedla, že USA mají důkaz o tom, že za chemickým útokem stojí syrský prezident Bašár Asad. Kvůli eskalujícímu napětí v pátek telefonicky jednala premiérka Theresa Mayová s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Shodli se na nezbytnosti zabránit mezinárodní akcí režimu Asada v dalším použití chemických zbraní.

Hrozba přímého konfliktu USA a Ruska je nyní zažehnána, myslí si Kmoníček i Zaorálek

Hrozba přímého konfliktu mezi Spojenými státy a Ruskem na syrském bojišti je pro tuto chvíli zažehnána, míní český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček i předseda zahraničního výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD). Oba strategičtí hráči si podle nich dobře uvědomují, jaký dopad by eskalace konfliktu měla.
Válka v Sýrii

Úder v Sýrii? Všechny možnosti jsou na stole, lavíruje Bílý dům, Rusko žádá souřadnice

Lídři západních zemí řeší, zda zasáhnout proti syrskému režimu po údajném chemickém útoku. Odpoledne se sešla americká Národní bezpečnostní rada. Podle mluvčí Bílého domu jsou stále „na stole všechny možnosti“ - sám prezident Donald Trump nechce upřesnit, kdy by k úderu mělo dojít, ani jestli k němu vůbec dojde. Rusko očekává, že od Pentagonu dostane případný seznam cílů, aby při útoku neumírali Rusové. Syrská vláda mezitím vyzvala občany, aby se připravili na americký úder. Před obchody jsou podle Izraele fronty.
Válka v Sýrii

Středomoří jako nebezpečná zóna. Řízení letového provozu varuje před úderem na Sýrii

Evropská agentura pro řízení letového provozu (Eurocontrol) vydala varování leteckým společnostem pro lety ve východním Středomoří. V příštích 72 hodinách by mohly začít údery na Sýrii, které mají potrestat tamní režim za údajný chemický útok na Dúmu. USA již dříve oznámily, že se v případné vojenské reakci nebudou řídit rezolucí Rady bezpečnosti (RB) OSN. Ta mimo jiné neschválila ruský návrh vyšetřování chemického útoku v Dúmá, postrádal prý ustanovení nezávislého výboru.
Válka v Sýrii

Trump slíbil rychlou reakci na údajný chemický útok. Syrská armáda je v pohotovosti

Spojené státy uvažují o mezinárodní vojenské reakci na údajný chemický útok v syrském městě Dúmá.  Agentuře Reuters to sdělili nejmenovaní američtí činitelé. Prezident Donald Trump slíbil, že jeho reakce bude rychlá a energická. Rusko v Radě bezpečnosti OSN vetovalo americký návrh rezoluce, který požadoval vytvoření mezinárodního orgánu pro vyšetření odpovědnosti za chemické útoky v Sýrii. Následně však neprošla ani rezoluce předložená Ruskem, která požadovala vytvoření expertního výboru pro vyšetření útoku.
Válka v Sýrii

Odveta za chemický útok v Sýrii? Na Radu bezpečnosti OSN nebereme ohled, sdělila velvyslankyně USA

Při údajném chemickém útoku na syrské město Dúmá zahynulo v sobotu nejméně šedesát lidí a přes tisíc dalších bylo zraněno, sdělili záchranáři ze syrského Svazu zdravotnických a pomocných organizací (UOSSM). Velvyslankyně USA na schůzce Rady bezpečnosti OSN sdělila, že Washington na chemický útok v Sýrii odpoví bez ohledu na to, co Rada udělá. Šéf ruské diplomacie předtím oznámil, že ruští specialisté v místě útoku žádné stopy použití chemických zbraní nenalezli.
Otrava špiona Skripala

„Balík byl doručen.“ V den útoku na Skripala odešla ze Sýrie podezřelá zpráva do Moskvy

Analytici britského královského letectva (RAF) na Kypru zachytili v den útoku na ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru podezřelou depeši odeslanou ze Sýrie do Moskvy. Píše o tom list The Times. Depeše byla součástí balíku špionážních zpráv, které Londýn poskytl britským spojencům před hromadným vyhošťováním ruských diplomatů, uvedl dále list.