Rusové si nevybuchlé západní rakety ze Sýrie odvezli do Moskvy. Rozebírají je na součástky

Zaorálek o útoku v Sýrii: Potřebujeme plán, USA do toho vnášejí spíš zmatek (zdroj: ČT24)

Ruští experti zkoumají dvě nevybuchlé křídlaté rakety západní výroby, které se našly v Sýrii po útoku USA, Británie a Francie na údajné chemické laboratoře syrské armády. Kromě raket byla do Moskvy přepravena vysoce přesná munice ze Západu. Oznámila to ruská agentura Interfax s odvoláním na své armádní zdroje.

Ruští odborníci vyhodnocují systémy řízení a navigace, použité součástky a využití materiálu pohlcujícího radiové vlny. „Získané informace se uplatní při zdokonalování našich prostředků pro boj s vysoce přesnými zbraněmi, hlavně v oblasti protivzdušné obrany a radioelektronického boje,“ řekl Interfaxu armádní zdroj.

USA, Británie a Francie zaútočily na syrské cíle minulý víkend 105 křídlatými raketami, z nichž 76 směřovalo na výzkumné centrum Barzá u Damašku. Dalších 29 raket zasáhlo sklad chemických zbraní a bunkr v Him Šinšáru u Homsu.

Podle Moskvy syrská obrana odpálila 112 řízených střel, z nichž 71 zasáhlo cíl. Americké velení naopak tvrdí, že syrská protivzdušná obrana žádné západní letadlo ani raketu nezasáhla.

Palebná síla spojenců u Sýrie
Zdroj: ČT24

Západní spojenci v Sýrii zasáhli kvůli údajnému chemickému útoku v Dúmá, k němuž došlo 7. dubna a jenž si podle záchranářů vyžádal přes 40 životů. Opoziční síly a Západ ho připisují syrské vládě prezidenta Bašára Asada. Damašek stejně jako jeho spojenec Moskva obvinění z útoku odmítají.

Mezinárodní experti na chemické zbraně do Sýrie dorazili o víkendu, dosud se ale do Dúmy k vyšetření útoku nedostali. Francouzské ministerstvo zahraničí vyjádřilo obavy, že důkazy z Dúmy mizí, zatímco vyšetřování se odkládá. Moskva ale obvinění z maření práce mezinárodních odborníků odmítá.

Americký Pentagon ve čtvrtek uvedl, že nevidí žádné známky, že by syrský režim připravoval nový útok chemickými zbraněmi, ale jeho schopnost podniknout v budoucnu omezený útok prý zůstává.

Situace v Sýrii v dubnu 2018
Zdroj: syria.liveuamap.com

Zaorálek: Zvěrstva v Sýrii nelze zúžit na chemické útoky

Strategie západní aliance ohledně Sýrie je ale podle bývalého šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nejasná. „Před měsícem řekl Donald Trump, že starost o Sýrii by měl převzít někdo jiný, a dokonce avizoval, že začne stahování kontingentu dvou tisíc (amerických) vojáků. Když po měsíci následuje podobný útok tomahawky, tak to pro nás není dobrá situace,“ řekl Zaorálek v pořadu Devadesátka ČT24.

Z postoje USA podle něj nevyplývá, že se chce problému skutečně věnovat. „To chování do té situace spíš vnáší zmatek a přijde mi, že česká diplomacie na tento zmatek vůbec nereaguje,“ pokračoval Zaorálek s tím, že vůbec nejde o jednoznačnou věc.

Bývalý ministr zahraničí připomněl, že jen malý zlomek z téměř půl milionu lidí v Sýrii zemřel v důsledku chemických útoků. „To ostatní je snad menší zvěrstvo? Ti, kteří jsou zabiti barelovými bombami, mučeni v komorách nebo rozstříleni klasickým dělostřelectvem. To vám vadí méně? Zúžení na chemické zbraně je pro mě samotného nepochopitelné,“ zdůraznil Zaorálek v Devadesátce.

Vláda by podle něj měla být schopná reagovat na vznikající pochyby a vysvětlovat na příslušných grémiích svůj postoj. O jasné odpovědi Asadovi lze pochybovat, když měl režim čas se na útok předem připravit, podotkl Zaorálek.

Český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v sobotu řekl, že byl útok spojenců nevyhnutelný. V neděli ale po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech své vyjádření zmírnil. Bylo by podle něj lepší, kdyby útok schválila Rada bezpečnosti OSN. „Útok samozřejmě nic neřeší. Preferovaná cesta by měla být diplomatická,“ uvedl. Představitelé ODS a TOP 09 Babiše za změnu postoje kritizovali.

V pondělí se vyjádřil k situaci znovu. „Útok má odstrašit od používání chemických zbraní. Nicméně si myslím, že Evropa udělala chybu, když ten region přenechala politickému vlivu Turecka, Ruska a Íránu. Měli jsme být aktivnější a hned po nástupu prezidenta (USA Donalda) Trumpa jsme se měli snažit dostat za jednací stůl všechny aktéry včetně Ruska. Doufejme, že tím skončí útoky chemickými zbraněmi, ale obávám se, že to nevyřeší problém v Sýrii jako takový,“ konstatoval Babiš.