Vyšetřovatelé se stále nedostali do syrské Dúmy. Podle Moskvy jim brání povstalci

Experti mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) se nemohou dostat do syrského města Dúmá, aby vyšetřili údajný chemický útok, protože jim v tom brání syrští povstalci. Prohlásil to náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov. Západ naopak obviňuje Rusko, že inspektorům v cestě na místo brání.

Dúmá se 7. dubna stala terčem údajného chemického útoku, který si vyžádal přes 40 životů a který opoziční síly a Západ připisují syrské vládě prezidenta Bašára Asada. Damašek stejně jako jeho spojenec Moskva obvinění z útoku odmítají. Vyšetřovatelé OPCW do Sýrie dorazili o víkendu, dosud se ale do Dúmy k vyšetření útoku nedostali.

V pondělí Moskva tvrdila, že ze silnic vedoucích k městu je třeba ještě odstranit miny. O den později se objevily informace, že se bezpečnostní tým OSN, který měl být předvojem expertů, již přesunul na blíže neurčené místo v Dúmě, jenže tam se stal terčem střelby neznámých útočníků a musel se vrátit do Damašku. Následně Rusové oznámili, že vyšetřovatelé budou moci do Dúmy vstoupit ve středu. Nicméně k tomu rovněž nedošlo.

Francouzské ministerstvo zahraničí v úterý dalo najevo obavu, že důkazy o chemickém útoky z Dúmy mizí, zatímco vyšetřování se odkládá. Moskva obvinění z maření práce mezinárodních expertů odmítá.

Filípková z Člověka v tísni: Nejhorší humanitární situace je v syrském Idlibu (zdroj: ČT24)

Americký ministr obrany James Mattis obvinil z maření práce vyšetřovatelů OPCW syrskou vládu. Damašek je podle něj známý tím, že „se snaží odklidit důkazy předtím, než se na místo dostane tým vyšetřovatelů“.

Humanitární situace v Sýrii je na řadě míst kritická. „Nejhorší situace je v místech, kde se stále válčí, v místech, která jsou v obležení a kam se nedostává humanitární pomoc. Aktuálně nejhorší je situace v Idlibu, kam bylo přesídleno hodně lidí z východní Ghúty a z Dúmy. Je tam dva a půl milionu lidí, z čehož jeden milion jsou vnitřní uprchlíci. Dále je situace velmi špatná v Afrínu, v oblastech, které byly nedávno osvobozené od Islámského státu,“ podotkla programová manažerka pro Sýrii z organizace Člověk v tísni Lenka Filípková.

Třeba v bývalé baště Rakká zůstává řada nastražených bomb, takže lidé se těžko mohou vracet domů, upozornila Filípková s tím, že základní infrastruktura je po bojích zničená.