Zeman označil útok na Sýrii za kovbojskou akci, která brání uprchlíkům v návratu domů

Útok proti jakékoli zemi může být veden jen se souhlasem Rady bezpečnosti OSN, prohlásil český prezident Miloš Zeman. Reagoval tak na sobotní nálet USA, Británie a Francie na syrské cíle po použití chemických zbraní v zemi. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 útok označil za kovbojskou akci. Podle něj brání návratu uprchlíků do Sýrie, který už začíná.

„Zastávám jednoznačný názor, že ozbrojený útok na jakoukoli zemi může být proveden pouze s mandátem Rady bezpečnosti Organizace spojených národů. Jediná výjimka, kterou uznávám, je, když se jedná o ozbrojený útok na islámské teroristy, jako je tomu například v Afghánistánu. To samozřejmě není případ Sýrie,“ řekl Zeman.

Úder na režim Bašára Asada označil za kovbojskou akci. „Rád bych upozornil na fakt, že do Sýrie se začínají vracet první uprchlíci, což je nesmírně pozitivní zpráva. Jestliže nějaký kovbojský projekt tuto pozitivní zprávu brzdí, tak je to mírně řečeno chyba,“ vysvětlil své stanovisko.

Podle českého prezidenta Západ „rozvrtal“ Blízký východ. Zmínil invazi do Iráku a podporu povstalců v Libyi, obě operace označil za nesmysl. Podle něj zasahování do Sýrie znamená třetí opakování stejné chyby. „Inteligent udělá jednu chybu a pak ji neopakuje. Člověk s průměrnou inteligencí, spíše debilitou, udělá dvě chyby za sebou. A co říci o těch, kdo udělají tutéž chybu třikrát,“ zamyslel se Zeman.

Zemanův vzkaz: Ministři jste zatím

Zeman také poznamenal, že první reakce premiéra Andreje Babiše (ANO) na nálet byla krátkozraká. Babiš v sobotu řekl, že byl útok spojenců nevyhnutelný. V neděli ale po schůzce se Zemanem v Lánech své vyjádření zmírnil. Bylo by podle něj lepší, kdyby útok schválila Rada bezpečnosti OSN. „Útok samozřejmě nic neřeší. Preferovaná cesta by měla být diplomatická,“ dodal.

Babiš se také distancoval od ministra zahraničí v demisi Martina Stropnického (ANO) i ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové (za ANO). Oba šéfové resortů po útoku svolali krizové štáby a zásah spojenců podpořili. „Naši dva ministři soutěžili v prohlášeních a dělali různé konference,“ poznamenal s tím, že nešlo o jednotné stanovisko vlády.

Zeman si situaci vysvětluje tak, že premiér chtěl být solidární s vyjádřeními svých ministrů. „Já bych těmto ministrům takto na dálku chtěl vzkázat: Jste, alespoň zatím, ministři vlády České republiky, nikoli vlády Spojených států, Velké Británie nebo Francie,“ řekl.

  • Spojené státy, Británie a Francie podnikly koordinovaný vojenský úder proti Sýrii v reakci na chemický útok v povstaleckém městě Dúmá u Damašku, který Západ přičítá režimu prezidenta Bašára Asada. Rusko na akci vojensky nereagovalo, rakety nevstoupily do vzdušného prostoru jeho základen v Sýrii. Nikdo nepřišel o život, zničeny byly vojenské cíle.