Spojené státy Česko o útoku na Sýrii informovaly, uvedl Stropnický. Podle Babiše byl úder nevyhnutelný

Stropnický: Je potřeba dát najevo, že někde je hranice, za kterou už nejde jít (zdroj: ČT24)

Česká diplomacie vnímá noční útok USA, Británie a Francie v Sýrii jako jasný vzkaz komukoliv, kdo by chtěl pokračovat v chemických útocích. Ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO) zároveň uvedl, že americká strana Česko o útoku informovala. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) označil útok v Sýrii za nevyhnutelný. Všichni zaměstnanci velvyslanectví v Damašku a rovněž čeští vojáci na Golanech jsou v pořádku.

Ministerstvo zahraničí svolalo kvůli úderu Západu krizový štáb. „Chemický útok je jasná hranice, za kterou už nejde jít,“ vzkázal Stropnický všem, kdo budou spekulovat o přiměřenosti či nepřiměřenosti úderu. „Všechny lidi na světě, kteří mají internet, musely zasáhnout obrázky, které jsme viděli v minulých dnech,“ dodal s odkazem na záběry zraněných civilistů včetně řady dětí.    

„To, že byly použity nějaké chemické látky, o tom není sporu,“ zdůraznil dále ministr. Kdyby podle něj mezinárodní společenství čekalo na mandát Rady bezpečnosti OSN, bylo by pasivním přihlížejícím až spolupachatelem chemických útoků: „Rada bezpečnosti nebyla schopná přijmout žádné rozhodnutí, žádné usnesení k Sýrii už řadu měsíců. Jenom z hlediska kontroly chemického potenciálu byl šestkrát návrh takové rezoluce vetován Ruskem. Potom lze mluvit, myslím právem, o legitimitě takového zásahu.“

Reakce české diplomacie na útok Západu na Sýrii
Zdroj: Twitter

Česko má jako jediné ze zemí EU v Damašku velvyslankyni. Na otázku, zda o útoku Západu vědělo předem, nebo bylo informované až v jeho průběhu, odpověděl ministr pouze jednoslovně: „Vědělo.“ Podrobnosti nechtěl komentovat. „Odpoledne proběhne telefonát s mým kolegou ze Spojených států,“ dodal pouze.

Stropnický varoval před dezinformační kampaní

Stropnický rovněž varoval před mohutnou dezinformační kampaní, která podle něj přijde v nejbližších hodinách či dnech. „Přijde veliká internetová masáž. Bude se spekulovat, tvrdit, vyvracet a vymýšlet. Budou se možná vyvěšovat i falešná videa a mluvit o různých ztrátách. Rád bych uklidnil naše občany, aby to všechno dělili minimálně deseti a snažili se získat informace ze zdrojů, které mají nějakou validitu,“ dodal.   

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) označil chemické zbraně za nepřijatelný válečný instrument. Úder proti syrskému režimu, který navíc takto útočí na civilní obyvatelstvo, proto považuje za nevyhnutelný. Vyzval také světové mocnosti, aby jednaly o mírovém řešení v Sýrii. „Situace v Sýrii je už dlouho neúnosná, světové mocnosti musí zasednout k jednomu stolu a najít mírové řešení konfliktu,“ napsal na Twitteru.  

Ke zmírnění bojů a obnovení mírových jednání vyzval i Stropnický. Zopakoval, že Česko považuje za nejlepší cestu k ukončení násilností v Sýrii právě diplomatická jednání o mírovém uspořádání. K uklidnění situace se podle něj snaží přispívat i česká ambasáda v Damašku, mimo jiné i organizováním humanitární pomoci. Plánovaná pondělní dodávka humanitární pomoci z Česka ale byla kvůli nočnímu úderu odložena. 

Šlechtová svolala krizový štáb obrany

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO) svolala v reakci na aktuální situaci kolem Sýrie také jednání užšího krizového štábu ministerstva. Novinářům poté oznámila, že bezpečnost Česka není ohrožena. Ministerstvo podle ní prověřilo i bezpečnost českých vojáků, kteří jsou v rámci mise OSN na Golanských výšinách, a také bezpečnost českých občanů na ambasádě v Damašku.

Šlechtová: Česku žádné nebezpečí nehrozí (zdroj: ČT24)

„Jsem ve spojení s velvyslankyní Evou Filipi. Všichni jsou v pořádku. Jak naši vojáci, tak čeští civilisté na ambasádě,“ řekla Šlechtová na tiskové konferenci. Ministerstvo bude situaci dál monitorovat, na pondělí je podle Šlechtové svolaný vojenský výbor NATO, kterého se zúčastní i vedení české armády. 

„USA, Velká Británie a Francie daly jasně najevo, ze nelze nijak tolerovat použití chemických zbraní. Byly minimalizovany dopady útoku na civilisty,“ uvedla ministryně k samotnému vojenskému zásahu.

Podle předsedy ODS Petra Fialy byl útok na Sýrii správnou reakcí na nedávné použití chemických zbraní. „Použití chemických zbraní proti vlastnímu obyvatelstvu je odporný zločin, který nelze tolerovat,“ napsal na Twitteru.

Stejně útok odsoudil i předseda lidovců Pavel Bělobrádek: „Raketové útoky spojenců považujeme za silný varovný signál o tom, že používání chemických zbraní nota bene proti civilistum je nepřijatelné.“ Bělobrádek zároveň na Twitteru vyzval ministerstvo zahraničí, aby nabídlo kapacity českého zastupitelského úřadu v Damašku pro diplomatické řešení konfliktu a vyšetření válečných zločinů.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila daly USA, Francie a Velká Británie nočním raketovým útokem na Sýrii Asadovi, ale i celému světu, jasný vzkaz. „Použití chemických zbraní proti občanům je překročením Rubikonu a nemůže zůstat bez reakce Západu. Odpovědnost za stav v Sýrii nese Asad a jeho spojenci Rusko a Írán,“ uvedl rovněž na Twitteru.   

Vyjádření zástupců všech devíti českých sněmovních stran (zdroj: ČT24)

Předseda Starostů Petr Gazdík doufá, že zásah zamezí dalšímu použití chemických zbraní. „Jenom pevně věřím, že Spojené státy, Francie a Velká Británie, jakož i celé mezinárodní společenství mají promyšleno, jak dál v Sýrii,“ řekl Českému rozhlasu - Radiožurnálu.

Zaorálek: Byla to divadelní demonstrace síly

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše ale zásah v Sýrii k vyřešení tamní situace nepovede. Piráti podporují vznik mezinárodní vyšetřovací komise údajného chemického útoku. 

Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) zhodnotil úder spojenců jako divadelní demonstraci síly bez valného smyslu a dlouhodobějšího plánu. „Vlk se nažral a koza zůstala celá. Donaldu Trumpovi zřejmě generálové rozmluvili pouštět se do něčeho většího a Rusům se zase brnklo předem… Chudáci obyčejní Syřané!“ napsal na Twitteru.

Předseda strany Jan Hamáček kritizoval zásah bez mandátu Rady bezpečnosti OSN. Řešení konfliktu se tím podle něj jen odkládá. Očekává také, že Babiš a Stropnický vysvětlí nejen ve sněmovně pozici Česka. Stropnický na to reagoval slovy: „Kdybychom čekali na mandát, budeme pasivními svědky, a to už je skoro spolupachateli,  něčeho, co jsme tam viděli tento týden. To se mi zdá nepřípustné… Nečekejme, že zázračné řešení padne v Poslanecké sněmovně.“  

Komunisté, SPD i Hrad útok odsoudili

Předseda komunistů Vojtěch Filip úder spojenců ostře kritizoval. „Jednoznačně odsuzuji útok USA, Británie a Francie v Sýrii… Vojenské ataky nikdy nepřispěly k řešení, naopak přiostřují napětí, a právě tento útok může mít katastrofický dopad,“ uvedl. Představitelé, kteří o útoku rozhodli, by podle Filipa měli stanout před mezinárodním trestním tribunálem.

Podobně odmítavý postoj zaujal i předseda SPD Tomio Okamura. Útok na Sýrii podle něj povede k podpoře islamistů a ohrožení míru v Evropě. „Útok byl proveden bez ohledu na možné výsledky mezinárodního vyšetření incidentu s chemickými látkami – nevěřím islamistům ani slovo,“ napsal na Twitteru. Poslanec SPD Lubomír Volný dokonce nazval vojenský zásah teroristickým útokem zemí NATO.

Útok kritizoval i prezident Miloš Zeman. Vojenské řešení situace by podle Hradu mělo být až poslední možností. 

Spojené státy, Británie a Francie podnikly v noci na sobotu vojenský úder na cíle v Sýrii  v reakci na chemický útok  před týdnem s desítkami obětí, který přičítá Západ syrskému vládnoucímu režimu.