Řekové volají po zákazu Zlatého úsvitu, protesty nabírají na síle

Atény - Slzným plynem musela zasáhnout řecká policie proti demonstrantům, kteří se snažili dostat k sídlu extremistické strany Zlatý úsvit. V centru Atén demonstrovaly tisíce lidí, situace se ale vyhrotila až po setmění. Demonstrující chtějí stranu zakázat, podle nich šíří fašismus. Lidi vyzvali, aby stoupence Zlatého úsvitu ignorovali. Protesty proti extremismu v Řecku vyvolala minulý týden vražda levicového rapera. Útočník sympatizoval se Zlatým úsvitem. Strana vinu dál odmítá.

Odborové organizace ADEDY a GSEE svolaly na večer na aténské náměstí Syntagma demonstraci proti rasové nenávisti a neofašismu. Na náměstí před parlamentem přišlo více než 10 tisíc lidí, z nichž někteří drželi transparenty s nápisem „Už nikdy fašismus“. Předtím tam hiphopové skupiny uspořádaly koncert na památku zavražděného hudebníka.

Akce se konala v souvislosti s vraždou levicového aktivisty a rapového zpěváka Pavlose Fysase, jehož před týdnem zabil extremista úzce spjatý se Zlatým úsvitem. Strana, která odmítá nálepku neonacistická, jakýkoli podíl na útoku popírá.

Tisíce demonstrantů se z náměstí Syntagma vydaly na pochod k sídlu Zlatého úsvitu. Kvůli pochodu úřady musely uzavřít některé hlavní ulice. „Nemůžeme trpět fašisty ve školách ani v našem sousedství. Musíme izolovat je i každý systém, který je živí,“ konstatoval student Rosi Kotsifa.

S extremisty se zaplétala i policie

Nelibost veřejnosti se obrací i proti policistům, kteří v řadě případů s extremisty spolupracovali. Nedávno například strážci zákona dopadli kolegu, který pro Zlatý úsvit pracoval jako ochranka. „V minulých třech letech tu bylo mnoho případů, kdy kolegové tolerovali násilí ze strany členů Zlatého úsvitu,“ podotkl předseda Asociace policejního personálu Skai radio/AFP Christos Fotopoulos.

Podle agentury Reuters šlo o zatím největší projev rozhořčení veřejnosti nad vraždou rapera. Dnešních manifestací proti pravicovému extremismu v Aténách, Soluni a dalších městech po celém Řecku se zúčastnili univerzitní studenti, odboráři i levicoví aktivisté.

  • Podle průzkumů parlamentní strana Zlatý úsvit po vraždě přišla zhruba o třetinu svých příznivců.

Případy rasisticky motivovaného násilí se v Řecku množí. Od ledna 2012 do dubna 2013 se v celé zemi odehrálo 281 takových útoků, vyplývá ze studie úřadu řeckého ombudsmana. Při těchto násilnostech byli čtyři lidé zabiti a dalších 400 zraněno. Za mnoha útoky podle úřadu ombudsmana stáli příznivci Zlatého úsvitu.

Řekové opět protestovali proti škrtům

V řecké metropoli demonstrovali i státní zaměstnanci - vadí jim vládní úspory a propouštění. Nemocnice během dvoudenní stávky fungují jen v nouzovém režimu. Země je pod mezinárodním tlakem, že se bez škrtů nedočká mezinárodní pomoci pro svoji krachující ekonomiku. Ve státní správě zůstává ohroženo na 50 tisíc pracovních míst.  

Demonstrace v Řecku (zdroj: ČT24)