K obraně země jsou v Rusku vychovávány už děti. Mladá armáda má 200 tisíc členů

Události: Rusko vychovává k obraně země už děti (zdroj: ČT24)

Dva týdny před prezidentskými volbami se v Rusku množí akce na podporu armády a za zvýšení obranyschopnosti země. K zájmu o ozbrojené složky se Kreml snaží přitáhnout i ruskou mládež. Organizace Mladá armáda už má přes 200 tisíc dětí. Osm tisíc těch nejlepších přijelo na svůj první mládežnický vlastenecký sraz.

„Mládež musíme vychovávat, odtáhnout ji od počítačů a notebooků, je potřeba je naučit mít rádi sebe, svou rodinu, vlast a zemi. Vychovat vlastence,“ řekl Vladimír Ovsjannikov z Organizace Mladá armáda.

Mnohé z těchto dětí se chtějí stát příslušníky ruské armády. „Můžu zemi pomáhat tak, že ji budu bránit v jakékoliv situaci. Před jakýmkoliv útokem. Jsem připraven se obětovat,“ uvedl člen Mladé armády Vladimír Golubcov.

Právě vlastenectví a zajištění obranyschopnosti země jsou témata, kterým se teď ruský prezident věnuje nejvíce. Příslušníci armády podle Valdimira Putina patří k těm, kteří slouží vlasti a národu nejvíc.

„Svou připravenost zvládat náročné úkoly naši příslušníci předvedli v Sýrii, prokázali smělost, rozhodnost a hrdinství. Syrské armádě pomohli zničit velmi silné teroristické skupiny,“ uvedl Putin.

„Modernizace armády, její prestiž, ukázka její vyspělosti, naposledy například nasazením nejnovějších ruských stíhaček SU-57 v Sýrii, tím Kreml posiluje volební heslo ‚Silný prezident, silné Rusko‘. Zárukou naplnění těchto slov je pro skoro 80 procent Rusů jen současný prezident,“ uvedl zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas.

Putin tvrdí, že kampaň za své znovuzvolení nevede. Neúčastní se ani žádné z celostátních předvolebních debat. Ostatní kandidáti ale většinu Rusů nezajímají.