Spory o kvóty neutuchají. V4 nenabízí žádnou hmatatelnou alternativu, míní expert

Horizont: Evropští politici se stále přou kvůli kvótám (zdroj: ČT24)

Migrace nadále rozdmýchává emoce v rozdělené Evropě. Maďarský premiér Viktor Orbán v minulém týdnu hřímal proti Bruselu, Paříži a Berlínu a obvinil je z napomáhání invaze islámu. Německá kancléřka Angela Merkelová naopak varovala, že solidarita Evropské unie nemůže být jednostranná, pokud se některé země budou odmítat podílet na přijímání uprchlíků. Podle odborníka na evropskou politiku Jana Kováře však země V4 nenabízí ke zvažovaným kvótám hmatatelnou alternativu.

V Berlíně se minulý týden střetli demonstranti protiimigrační Alternativy pro Německo a jejich odpůrci z řad Antify. Oproti tomu šťouchance mezi evropskými politiky byly pouze verbální, přesto však vyostřené.

Slov do pranice ale padlo během posledních dnů hned několik. Páteční vydání videokanálu německé kancléřky Angely Merkelové mohlo pro některé evropské politiky vyznít jako boxerský direkt.

„Myslíme si, že když dojde na výzvy typu migrace, musí se o společné úkoly podělit všichni. Zatím to dobře funguje v ochraně vnějších hranic, v boji proti zdrojům migrace, ale ne tak dobře pokud jde o to, jak uprchlíkům nabídnout dočasnou vlast,“ míní kancléřka Merkelová.

Slovo kvóty sice přímo nepadlo, kancléřka však znovu hovoří o rozdělení péče o migranty. A přímo ji spojuje s dotacemi. Je to přitom jen necelý měsíc, co Německo ohlásilo, že od prosazování kvót upustilo. I tehdy ale zaznělo – prozatím.

Že Berlín myšlenku přerozdělování uprchlíků nepohřbil navždy, kancléřka naznačila při páteční schůzce s premiérem státu, který je přetížením azylanty postihnut nejvíce – s italským premiérem Paolem Gentilonim.

„Nemůžeme připustit, že si jedna či druhá země řekne: ne, se společnou odpovědností v této věci nechceme mít nic společného,“ prohlásil italský ministerský předseda. „Německo s postojem Itálie naprosto souhlasí,“ vyjádřila se Merkelová.

Orbán: Čelíme tlaku Západu

Maďarský premiér Viktor Orbán nesouhlasí. V neděli pronesl jeden ze svých nejplamennějších projevů. Svou zemi označil za hráz nejen proti migraci, ale i proti tlaku Evropské unie.

„Čelíme nebezpečí ze Západu, od politiků Bruselu, Berlína a Paříže. Chtějí po nás, abychom přijali jejich politiku, která z jejich zemí udělala země imigrantů a otevřela dveře úpadku křesťanství a šíření islámu,“ pronesl Orbán.

Kovář: V4 nenabízí alternativu

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker tváří v tvář neshodám vyzval ke změně pravidel, jimiž se Evropa řídí. Navrhl, aby se v otázkách zahraniční a bezpečnostní politiky do budoucna nerozhodovalo jednomyslně, ale váženou většinou.

„Pokud se bude hlasovat kvalifikovanou většinou, tak země V4 nemají blokační menšinu,“ upozornil výzkumník Ústavu mezinárodních vztahů Jan Kovář. Zároveň dodal, že žádnou hmatatelnou alternativu ke kvótám či stávajícímu nefunkčnímu systému, podle něhož je za uprchlíka zodpovědná první země Unie, do níž vstoupí, východ Evropy nenabídnul.