Státy, které chtějí unijní peníze, musejí být solidární v otázce migrace, otočila Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala státy Evropské unie k pokroku v dohodě o azylovém systému a varovala, že státy očekávající finanční podporu Unie musejí v řešení migračního problému projevit solidaritu. Prohlášení zaznělo na videu s předtočeným vzkazem účastníkům neformálního summitu EU plánovaného na příští týden.

„Věříme, že solidarita nemůže být jednosměrná,“ uvedla Merkelová. Některé státy z rozpočtu EU čerpají víc, než do něj přispívají, aby podnítily svůj hospodářský rozvoj, připomněla. Dříve se přitom vyslovila proti krácení evropských fondů státům, které přerozdělování běženců odmítají.

Podle Merkelové dělba úkolů dobře funguje při ochraně vnějších hranic EU a v boji s příčinami migrace. Méně dobře ale v řešení otázky dočasného domova pro přistěhovalce.

Posun si Merkelová slibuje od nadcházejících summitů

Kancléřka je přesvědčena, že pokroku může být dosaženo na neformálním summitu EU příští týden v pátek a zvláště při unijním summitu v březnu. Přijímání přistěhovalců a reforma systému pro udělování azylu jsou po letech migrační krize ve Středomoří a na Balkáně jedním z hlavních témat na summitech EU.

Některé členské země jsou dlouhodobě proti přijímání uprchlíků. Kvóty pro přijímání odmítají státy visegrádské čtyřky, tedy Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko. Nepřipouštějí zároveň možnost, že by v této otázce mohly být přehlasovány.