Mexikem otřáslo silné zemětřesení. Při havárii vrtulníku zahynulo 13 lidí

Mohutné zemětřesení o síle 7,2 stupně zasáhlo v pátek místního času (v noci na sobotu SEČ) jižní a centrální části Mexika. Po něm následovaly další otřesy o síle 5,8 stupně, informovala americká geologická služba USGS. Později zemřelo při pádu vrtulníku s mexickým ministrem vnitra třináct lidí, původní zprávy mluvily o dvou mrtvých. Podobně silné zemětřesení, které udeřilo loni v září, stálo životy stovky lidí.

Při pokusu o přistání havaroval vojenský vrtulník s mexickým ministrem vnitra a guvernérem státu Oaxaca na palubě. Politici letěli do oblasti zasažené zemětřesením, aby posoudili vzniklé škody. Oba pád přežili. „Ministr (Alfonso) Navarrete a guvernér Alejandro Murat i posádka jsou v pořádku,“ uvedl mexický prezident Enrique Peňa Nieto.

Havárie si však vyžádala 13 obětí na životech a dalších 15 osob utrpělo zranění. Mezi mrtvými byly tři děti. Všechny oběti byly na zemi. Mexický prezident vyjádřil soustrast příbuzným obětí.

Po zemětřesení hlásí největší škody město Jamiltepec na jihozápadě státu Oaxaca, kde podle mexické civilní ochrany způsobilo zemětřesení škody na padesáti domech včetně místního kostela a radnice. Záchranáři také evakuovali pacienty z nemocnice v nedalekém městě Putla Villa de Guerrero. Bez elektrického proudu zůstává v Oaxace sto tisíc lidí.

Budovy se otřásaly i v metropoli země. Vyděšení lidé vybíhali při znění poplašných sirén z domů a zaplnili ulice. Podle starosty Miguela Ángela Mancery zazněl alarm 72 vteřin před tím, než byly otřesy cítit, takže obyvatelé měli čas opustit budovy.

Podle agentur se davy lidí shromažďovaly na širokých třídách a náměstích, které představují nejbližší bezpečná místa. „Bylo to příšerné,“ stěžovala si sedmapadesátiletá Mercedes Rojasová Huertaová, která se ani poté, co otřesy ustaly, nechtěla vrátit do svého domu. „Jsem vyděšená. Dům je moc starý,“ vysvětlila.

Loni v září si zemětřesení o síle 7,1 stupně vyžádalo 369 mrtvých, z toho 228 v hlavním městě.

„Báli jsme se, že se všechno zhroutí,“ přiblížila obyvatelka

„Vyběhli jsme. To je jediná věc, kterou jsme mohli udělat,“ uvedl osmatřicetiletý Kevin Valladolid. „Je pravda, že už jsme dost rozrušení. Při sebemenším poplachu, který zazní, pláčeme, jsme velmi vystresovaní,“ řekl. Lidé podle něj stále ještě vzpomínají na minulé zemětřesení.

Snímek z mexické metropole po zemětřesení
Zdroj: Edgard Garrido/Reuters

Podle dvaasedmdesátileté Graciely Escalanteové jí sbíhání schodů z bytu v pátém patře připadalo nekonečně dlouhé. Nakonec se jí s rodinou podařilo opustit dům ještě předtím, než se roztřásl naplno. „Báli jsme se, že se všechno zhroutí,“ řekla, pevně svíraje ruku své dcery.

Agentura AP po opravě původních údajů informovala, že epicentrum otřesů bylo přes 50 kilometrů severovýchodně od města Pinotepa ve státě Oaxaca. Ohnisko se nacházelo v hloubce 24 kilometrů. Otřesy poškodily v Pinotepě část místní nemocnice a zhroucená konstrukce zde zablokovala hlavní silniční tah.