Slovensko stále nezná ani jednoho kandidáta na prezidenta. Kiska váhá, Fico už to zkoušet nebude

Horizont Č24: Kdo bude kandidovat na slovenského prezidenta? (zdroj: ČT24)

Do prezidentských voleb na Slovensku zbývá ještě déle než rok. Už teď se ale naplno řeší, kdo v nich bude kandidovat. Nejvíc pozornosti se upírá k obhajobě současné hlavy státu Andreje Kisky, i když ten svůj plán zatím neoznámil. A ve velkém se spekuluje i o budoucnosti dlouholetého premiéra Roberta Fica.

Andrej Kiska do čela země zamířil jako podnikatel s miliony na účtech a za čtyři roky ve funkci dokázal nahromadit i velký politický kapitál. Drží si pozici nejpopulárnější postavy veřejného života, věří mu víc než polovina Slováků.

V médiích se množí náznaky, že hlava státu do boje o druhý mandát nepůjde. Údajně hlavně proto, že chce trávit víc času s rodinou, která žije pod Tatrami. Podle zpravodaje ČT Lukáše Mathého za nechutí může být i únava z bitev, které Kiska svádí s okolím premiéra Fica. Útočí na něj kvůli spornému financování jeho kampaně v roce 2014 nebo soukromým letům prezidentským speciálem.

Nervozita stoupá hlavně v řadách vládní opozice, která by Kisku ráda viděla nadále v čele státu. Na prezidenta tlačí, aby rozhodnutí oznámil co nejdřív. Obává se, že když boj o křeslo vzdá, nestihne se najít vhodný kandidát.

Andrej Kiska se ale už dřív nechal slyšet, že své plány definitivně oznámí, až na ulicích místo zbytků sněhu bude ležet první spadané listí.

Dlouhé letní večery tak nejspíš budou v práci trávit i stratégové nejsilnější – premiérovy – strany Smer. Přemýšlením nad tím, kdo by byl vhodným sokem jak pro Kisku, tak pro jiného případného kandidáta opozice. Jednu jistotu ale ve Ficově straně mají, jejich šéf nedávno na zdraví svého syna slíbil, že se o prezidentský post znovu ucházet nebude. „Poslední porážka ho přece jen hodně bolela,“ konstatuje Mathé.

Fico by však místo těch prezidentských rád vyhrál volby parlamentní, aby mohl sestavit svůj čtvrtý kabinet. Na veřejnost ale zároveň unikly zprávy, že plánuje klíče od Úřadu vlády vyměnit za ty od Ústavního soudu.