Neschopnost vs. pozvracené letadlo. Spory slovenských špiček Fica a Kisky přerostly ve válku

Události: Přestřelka mezi Kiskou a Ficem se přiostřuje, jde o otevřenou válku (zdroj: ČT24)

Na Slovensku se vyostřuje spor mezi vládou a prezidentem. Hlava státu Andrej Kiska kritizuje kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) za neúčinnou politiku a mafiánské praktiky. Vláda zase po prezidentovi žádá proplacení nákladů na jeho soukromé cesty letadlem a vyčítá mu většinu jeho kroků.

Kiska a Fico se sice shodují na prozápadním kurzu země, jejich spojenectví ale končí tam, kde začíná Slovensko. Vzájemné spory už přerostly v otevřenou válku vlády proti prezidentovi.

Ve svém novoročním projevu Kiska vytkl Ficovu kabinetu, že nedokáže využít hospodářský růst. „Chybí politická odvaha, chybí upřímné úsilí a chybí i to nejdůležitější – výsledky,“ prohlásil slovenský prezident.

Naopak premiér Fico po prezidentovi žádá proplacení nákladů za lety, které podle něj byly soukromé. „Pan prezident prolétal 990 tisíc eur, soukromě, domů do Popradu a z Popradu. Těch 990 tisíc je pohledávka státu, zastoupenému ministerstvem vnitra,“ uvedl Fico.

Kiska tvrdí, že ho k používání vládní letky kvůli bezpečnosti vybídlo ministerstvo vnitra vedené Robertem Kaliňákem (Smer-SD). Domů ale začal jezdit raději po zemi. 

K tomu navíc kriminalisté, kteří spadají pod Kaliňáka, vyšetřují jednu z Kiskových firem kvůli daňovým únikům v souvislosti s prezidentskou kampaní. Případ otevřeli poté, co anonym loni v září rozeslal redakcím slovenských deníků uniklé podklady z daňové správy. Ta přitom případ už uzavřela s tím, že Kiskova firma spornou částku doplatila.

Podle Kisky zneužívá Kaliňák elitní policisty k jeho pošpinění a celkově si ministr podle něj libuje v praktikách mafiánského státu. Kaliňák, za kterého se postavil jeho stranický šéf Fico, pak prezidentovi vzkázal, že jeho stěžování nebere vážně.

„Chlap by neměl takhle fňukat, to je opravdu nedůstojné a z mého pohledu to působí až směšně,“ prohlásil Kaliňák (Smer-SD). A přidal se k premiérovi s kritikou prezidentových letů.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Též se asi přidám další fakturou panu prezidentovi, protože mu pošlu fakturu za čištění interiéru státního letadla, které se vrátilo celé pozvracené,“ připomněl Kaliňák incident po návratu prezidentského letounu ze státní návštěvy Mexika.

„Je lidsky ubohé vysmívat se lidem, když jim je v letadle nevolno. Nešlo o pracovníka kanceláře prezidenta,“ bránil Kisku jeho mluvčí Roman Krpelan.

Podle politologa Pavoľa Baboše nemusí být vzájemné útoky mezi prezidentem a politiky Smeru náhodou. „Prezident Kiska stále zvažuje, zda bude obhajovat svůj post, nebo nebude. A tohle může být forma tlaku, který Smer vyvíjí, s úsilím odradit prezidenta Kisku od další kandidatury,“ myslí si Baboš.

Výběr nového prezidenta čeká už příští jaro, Ficova strana zatím žádného kandidáta nepředstavila. Premiér Fico, který v minulých volbách právě s Kiskou prohrál, se tentokrát o prezidentské křeslo ucházet nebude.